ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτυχιούχοι κολλεγίων όμηροι του ΣΑΕΠ - Πάνω από 3.000 οι αιτήσεις αναγνώρισης σε τραγική καθυστέρηση

*Άρθρο του Φώτη Αλεξόπουλου 2 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 09:12

Διαβάζαμε πριν ένα χρόνο στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης ότι από 19-07-17 το ΣΑΕΠ θα επιταχύνει την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών με νομοθετική πρωτοβουλία.

Σήμερα ένα χρόνο μετά, πάνω από 3000 αιτήσεις περιμένουν να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία το ΥΠΠΕΘ να επιταχύνει και να απλοποιεί το έργο του ΣΑΕΠ.

Τι είναι όμως το ΣΑΕΠ;  Το ΣΑΕΠ συστάθηκε με το ΠΔ 38/2010 (ΦΕΚ 78 Α’) και λειτουργεί με όλες τις προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρα περί συλλογικών οργάνων).

Εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεών του από αιτούντες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς και υποθέσεις εξ αναβολής από προηγούμενη συνεδρίαση.

Τέλος, το ΣΑΕΠ εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μετά την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου.

Η τροποποίηση του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78) θα έδινε την δυνατότητα της «απλοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης» από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η πολυετής αναμονή των αιτούντων, κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν κατέστη δυνατό, ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τον πολίτη και αφετέρου η εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινων πόρων για τη διοικητική υπηρεσία.

Η ομηρεία των χιλιάδων οικογενειών που, από το 2015 περιμένουν το «εισιτήριο» για την αγορά εργασίας συνεχίζεται.

Τι μπορεί όμως να κάνει ο Πολίτης μέχρι να αναγνωριστούν οι τυπικοί ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών; 

Α) Ο Ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας (Οδός Ανδρέα Παπανδρέου) στο Μαρούσι όπου στο ισόγειο του Υπουργείου και συγκεκριμένα στο Γραφείο 103 , μπορεί να καταθέσει δυο αιτήσεις στο πρωτόκολλο:

Η Πρώτη Αίτηση απευθύνεται προς το Τμήμα Κολλεγίων και αιτείται ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να ενημερωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν το Κολλέγιο που φοίτησε είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία και κατά επέκταση από το Υπουργείο Παιδείας και στην δεύτερη Αίτηση του προς τον ΣΑΕΠ αιτείται να ενημερωθεί εάν τα έγγραφα που κατέθεσε στην αίτηση αναγνώρισης προς έγκριση είναι πλήρης.

Β) Μετά την κατάθεση των Αιτήσεων καλό θα είναι ο Ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στο κολλέγιο που αποφοίτησε και να ζητήσει βεβαίωση χρόνου φοίτησης.

Τα παραπάνω στοιχεία θα τον βοηθήσουν κατά την διαδικασία αναζήτησης εργασίας αφού εφόσον του ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις σπουδές του μπορεί να τα προσκομίσει στην νέα εργοδοτική διοίκηση ώστε να αποδείξει ότι έχει καταθέσει κάθε νόμιμο έγγραφο για την διαδικασία αναγνώρισης των Πτυχίων του και να αποδείξει την εκκρεμότητα που ισχύει .

*Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Αναστασία Νικολάους 21.03.18
Επιτέλους αρχίζει και ξανά-επαναφέρετε το χάλι του ΣΑΕΠ στο ιντερνετ! Περιμένουμε την αναγνώριση που δικαιούμαστε και μαθαίνω πως πάλι ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ το ΣΑΕΠ δεν δουλεύει λόγω εσωτερικών μεταθέσεων στο Υπουργείο Παιδείας. Επίσης ΑΥΤΕΣ τις μέρες (μέχρι που σταμάτησαν την εργασία τους....) βλέπανε αιτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015!!! Εντάξει έλεος, βγαίνει Υπουργός το καλοκαίρι του 2017, λέει πως θα γίνει πιο απλή και τάχιστη η διαδικασία αν υπάρχει προηγούμενος φάκελος παρόμοιας υπόθεσης και ΔΕΝ ψηφίζεται ο νόμος; ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ!!!
Απάντηση
γιωργος 10.03.18
Οι ευθύνες του ΣΑΕΠ είναι βαρύτατες. Βέβαια αποτελούν προέκταση των πολιτικών ευθυνών των Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου. Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αναφορικά με την ισοδυναμία τουλάχιστον τίτλων σπουδών της αλλοδαπής (απευθείας από Πανεπιστήμια αλλά και Πανεπιστημιακοί τίτλοι που χορηγούνται μετά από φοίτηση σε Κολέγια). Οι αγκυλώσεις, οι εμμονές σε συνδυασμό με την ασχετοσύνη των πολιτΙκά προϊσταμένων επιβαρύνουν άδικα και τη θέση των διοικητικών στελεχών του ΣΑΕΠ . Όλοι οι τίτλοι σπουδών (Bachelor, Master) που χορηγήθηκαν από ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ (κρατική αναγνώριση) στη χώρα τους Πανεπιστήμια (τουλάχιστον για χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ) ΠΡΕΠΕΙ να αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα από το ΣΑΕΠ. Ο απαιτούμενος χρόνος δεν μπορεί να περνά τις πέντε μέρες αφού το μόνο που απαιτείται είναι διοικητικές εργασίες ρουτίνας. (πιστοποίηση γνησιότητας τίτλων, πιστοποίηση σχετική με την αναγνώριση του Πανεπιστημίου στη χώρα του, ταχύτατες , απλές διαδικασίες αφού αυτές οι πληροφορίες είναι πληροφορίες καταλόγων...) . Η καθυστέρηση για δύο τουλάχιστον χρόνια είναι μια πράξη επαχθής, παράνομη και βαθιά αντικοινωνική. Οι υπεύθυνοι που εμπαίζουν χιλιάδες νέους ανθρώπους πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ...είναι απλά θλιβερή και παντελώς ΑΣΧΕΤΗ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.