ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτυχιούχοι κολλεγίων όμηροι του ΣΑΕΠ - Πάνω από 3.000 οι αιτήσεις αναγνώρισης σε τραγική καθυστέρηση

*Άρθρο του Φώτη Αλεξόπουλου 22 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 09:12

Διαβάζαμε πριν ένα χρόνο στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης ότι από 19-07-17 το ΣΑΕΠ θα επιταχύνει την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών με νομοθετική πρωτοβουλία.

Σήμερα ένα χρόνο μετά, πάνω από 3000 αιτήσεις περιμένουν να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία το ΥΠΠΕΘ να επιταχύνει και να απλοποιεί το έργο του ΣΑΕΠ.

Τι είναι όμως το ΣΑΕΠ;  Το ΣΑΕΠ συστάθηκε με το ΠΔ 38/2010 (ΦΕΚ 78 Α’) και λειτουργεί με όλες τις προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρα περί συλλογικών οργάνων).

Εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεών του από αιτούντες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς και υποθέσεις εξ αναβολής από προηγούμενη συνεδρίαση.

Τέλος, το ΣΑΕΠ εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μετά την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου.

Η τροποποίηση του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78) θα έδινε την δυνατότητα της «απλοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης» από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η πολυετής αναμονή των αιτούντων, κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν κατέστη δυνατό, ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τον πολίτη και αφετέρου η εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινων πόρων για τη διοικητική υπηρεσία.

Η ομηρεία των χιλιάδων οικογενειών που, από το 2015 περιμένουν το «εισιτήριο» για την αγορά εργασίας συνεχίζεται.

Τι μπορεί όμως να κάνει ο Πολίτης μέχρι να αναγνωριστούν οι τυπικοί ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών; 

Α) Ο Ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας (Οδός Ανδρέα Παπανδρέου) στο Μαρούσι όπου στο ισόγειο του Υπουργείου και συγκεκριμένα στο Γραφείο 103 , μπορεί να καταθέσει δυο αιτήσεις στο πρωτόκολλο:

Η Πρώτη Αίτηση απευθύνεται προς το Τμήμα Κολλεγίων και αιτείται ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να ενημερωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν το Κολλέγιο που φοίτησε είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία και κατά επέκταση από το Υπουργείο Παιδείας και στην δεύτερη Αίτηση του προς τον ΣΑΕΠ αιτείται να ενημερωθεί εάν τα έγγραφα που κατέθεσε στην αίτηση αναγνώρισης προς έγκριση είναι πλήρης.

Β) Μετά την κατάθεση των Αιτήσεων καλό θα είναι ο Ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στο κολλέγιο που αποφοίτησε και να ζητήσει βεβαίωση χρόνου φοίτησης.

Τα παραπάνω στοιχεία θα τον βοηθήσουν κατά την διαδικασία αναζήτησης εργασίας αφού εφόσον του ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις σπουδές του μπορεί να τα προσκομίσει στην νέα εργοδοτική διοίκηση ώστε να αποδείξει ότι έχει καταθέσει κάθε νόμιμο έγγραφο για την διαδικασία αναγνώρισης των Πτυχίων του και να αποδείξει την εκκρεμότητα που ισχύει .

*Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς 

Σχόλια Αναγνωστών

22 Προσθήκη σχολίου
ταλαίπωρος 16.05.18
Το παρακάτω είναι απόσπασμα από τη σελίδα της ΕΕ στο πεδίο Συχνές ερωτήσεις - Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και απαντάει στο αν είναι φυσιολογικό να μην έχει απαντήσει η αντίστοιχη αρχή σε αίτημα πολίτη μετά από περίοδο τριών μηνών!!!ΕρώτησηΈχουν περάσει τρεις μήνες αφότου υπέβαλα αίτηση αναγνώρισης των προσόντων μου στην Ισπανία και δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Είναι φυσιολογικό αυτό;ΑπάντησηΟΧΙ — Η αρμόδια ισπανική αρχή έπρεπε να έχει επιβεβαιώσει την παραλαβή της αίτησής σας εντός ενός μηνός και να σας έχει ενημερώσει ταυτόχρονα αν λείπουν κάποια δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, έπρεπε να λάβει αιτιολογημένη απόφαση σχετικά με την αίτησή σας μέσα σε 4 μήνες το πολύ. Αν δεν τηρηθεί αυτή η προθεσμία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Υπηρεσίες παροχής βοήθειας της ΕΕ.
Απάντηση
Πετρος 10.05.18
Τώρα μόλις έμαθα ότι δεν ισχύει αυτό με την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου που έγραψε η Μαριάννα. Φίλος έγραψε ότι σύμφωνα με την ΑΔΑ ΒΛΛΤΧ-ΤΝΩ ειμαστε καλυμμένοι με την ημερομηνία του πτυχίου και όχι της αναγνώρισης. Ο βαθμός από την άλλη όντως είναι ίσος με το πέντε.
Απάντηση
Μαριαννα 10.05.18
Καλησπέρα έχω μια τεράστια απογοήτευση ως πτυχιούχος αμερικάνικου πτυχίου, το οποίο αναγνωρίζεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα (έχω την αλληλογραφία με τα γραφία NARIC 7 χωρών) στην οποία εφευρέθηκε και το κόλπο της επαγγελματικής και της ακαδημαικής αναγνώρισης.Ένας δηλαδή πτυχιούχος του ΤΕΙ Κοζάνης (τυχαίο παράδειγμα) έχει περισσότερα επαγγελματικά (και ακαδημαικά) δικαιώματα από ένα πτυχιούχο ΗΠΑ ή ΕΕ, και άμεσα. Εγώ περιμένω περίπου 4 (τέσσερα) χρόνια για την αναγνώριση του ΣΑΕΠ. Στην Γαλλία αυτό χρειάστηκε 3 μήνες. Από ότι διαβάζω δεν θέλουν καθόλου τους πτυχιούχους εξωτερικού (οι του κολλεγίου είναι φαντάζομαι σε ακόμα χειρότερη θέση) και κάνουν ότι μπορούν να καθυστερούν με διάφορα προσχήματα την αναγνώριση. Βγήκε και ένα ΦΕΚ που λέει ότι ημερομηνία κτήσης πτυχίου είναι η ημερομηνία αναγνωρισης του ΣΑΕΠ! Δηλαδή τελειώνεις τις σπουδές σου το 2015 και έχει ημερομηνία κτήσης το 2019!!!! Και με βαθμό πτυχίου το 5 (πέντε)!!!!!
Απάντηση
Πετρος 07.05.18
Καλημέρα, Αναστασία ευχαριστούμε για το ποστ, μήπως είπαν ποια περίοδο εξετάζουν, εμένα μου είπαν γενικά φθινόπωρο του 2015.
Απάντηση
Αναστασία Νικολάους 07.05.18
Σημερινή απάντηση ΣΑΕΠ σε email μου: "Oι συνεδριάσεις ξεκίνησαν σήμερα και θα συνεχιστούν με ρυθμό μιας συνεδρίασης την εβδομάδα (το πιθανότερο)."
Απάντηση
Πέτρος 05.05.18
Καλησπέρα, πήρα σήμερα τηλέφωνο ΣΑΕΠ και είπαν ότι εντός των ημερών θα εξετάσουν φακέλους του φθινοπώρου του 2015. Το κακό είναι ότι σχεδόν τον μισό Ιούλιο και όλο τον Αύγουστο δεν θα συνεδριάσει το συμβούλιο οπότε ότι γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου, μετά από Σεπτέμβριο.
Απάντηση
Αναστασία 03.05.18
Υπάρχει κινητικότητα... http://www.larissanet.gr/2018/05/02/kellas-se-omiria-oi-apofoitoi-xenon-panepistimion/
Απάντηση
Ευτυχία 02.05.18
Το ότι το ΣΑΕΠ έχει παραβεί για χιλιάδες ανθρώπους την Ελληνική Νομοθεσία ΠΔ38/2010 και κατ΄επέκταση την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία όσον αφορά στο χρόνο εξέτασης της αίτησης των επαγγελματικών προσόντων (3-6 μήνες) ενοχλεί την Ελληνική Δικαιοσύνη? Ενοχλεί το ότι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του εξωτερικού αναγκάζονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης να εργάζονται με την ιδιότητα τους σε ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ και να πληρώνονται σαν απόφοιτοι Λυκείου! Μήπως παραβιάζονται και τα δικαιώματα της ίσης εργασίας? Ακούει κανείς?
Απάντηση
Πετρος 30.04.18
Καλημέρα δειτε και το σημερινο αρθρο στο λινκ, κατι αρχιζει να γινεται με τη δημοσιοποιηση του θεματος μας. Μέχρι και ο Επιθεωρητης δημοσιας διοικησης εχει ασχοληθει με το ΣΑΕΠ! https://www.liberal.gr/arthro/201322/apopsi/arthra/ptuchiouchoi-omiroi-tis-kratikis-oligorias.html
Απάντηση
Αναστασία Νικολάους 27.04.18
Μέχρι και πριν μια ώρα που πήρα τηλέφωνο, το ΣΑΕΠ δεν είχε κάνει καμία συνεδρίαση ούτε αυτό το μήνα, ούτε τους προηγούμενους....
Απάντηση
Πετρος 23.04.18
Καλησπέρα, λοιπόν τοποθετήθηκε το νέο ΔΣ του ΣΑΕΠ την Παρασκευή 20/4 και από Δευτέρα ξεκινούν και πάλι. Οπότε υπομονή σε όλους.
Απάντηση
Πετρος 14.04.18
Βαγγέλη, δεν κατάλαβα δηλαδή έκαναν 4 χρόνια να απαντήσουν την αίτηση σου και στην απέρριψαν; Το πτυχίο σου είναι από κολλέγιο ή από απευθείας πανεπιστήμιο του εξωτερικού;Πάντως η ένσταση θα κάνει πάλι τόσο χρόνο όσο κάνει να εξεταστεί μια αίτηση για να έχεις μια βάση του χρόνου.
Απάντηση
βαγγελης 12.04.18
Παιδία εγώ είμαι από το 2013 και περιμένω να δω φως στο τούνελ!! Μου έστειλαν απόρριψη πριν τα Χριστούγεννα του 2017 έκανα προσφυγή φυσικά πλήρωσα παλι!!!!50 ευρώ αλλά χωρίς αποτέλεσμα ακόμα περιμένω!! Ντροπή τους πραγματικά !! αα και φυσικα να εχεις τον καθε ενα στο υπουργειο παιδειας να σου λεει κιολας "μα καλα τι τα θελατε τα πτυχια του εξωτερικου αν, δεν ξερατε;" .
Απάντηση
Ελενη Δημακη 06.04.18
ΕΓΩ ΠΗΡΑ ΣΑΕΠ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ. ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ.
Απάντηση
Kostas 04.04.18
Χαίρομαι που επιτέλους αρχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτή την αδικία και τον παραλογισμό. Το ΣΑΕΠ αποτελεί μια ντροπή για μια σύγχρονη χώρα. Κρατάει ομήρους χιλιάδες νέους που το μόνο που θέλουν είναι να εργαστούν τίμια.
Απάντηση
Πέτρος 03.04.18
Λοιπόν μόνη λύση η καταγγελία στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στείλτε ΟΛΟΙ online (και ανώνυμα) καταγγελία. Ούτε κάτι ψέματα λέμε ούτε ανυπόστατες κατηγορίες εξαπολύουμε. Την αλήθεια λέμε και ζητάμε το δίκιο μας. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα ασχοληθεί ο ΓΕΔΔ με αυτό το παραμάγαζο.
Απάντηση
Ηλίας 30.03.18
Παρόλο το χάλι του ΣΑΕΠ, μέχρι και τα ΜΜΕ βαρέθηκαν να γράφουν για αυτό... Είναι το μοναδικό άρθρο για το χάλι του Υπουργείου. Τα υπόλοιπα site στη μούγκα... Αυτά βλέπει και ο προϊστάμενος του τμήματος και κάνει διακοπές του Πάσχα ένα μήνα τώρα.... Δήθεν θα άλλαζε το ΣΑΕΠ.... Το μαύρο του το χάλι...
Απάντηση
petros 29.03.18
Αυτό το χάλι με το ΣΑΕΠ απορώ πως δεν αναδεικνύει κανένα ΜΜΕ, χιλιάδες νέοι είναι εγκλωβισμένοι λόγω ενός !!!!! τμηματάρχη που δεν τρέχει το τμήμα του και έχει εξουσία μεγαλύτερη από Υπουργό. Είναι ο ιδιος δε εδώ και πολύ καιρό και παρόλες τις αλλαγές που σημαίνει ότι έχει πολιτική υποστήριξη και ανοχή για αυτό το χάλι με αναμονές 3 και 4 ετών..
Απάντηση
kostas 29.03.18
Χριστινα, κοιτα ο χρονος αναμονης ειναι στα δυο χρονια, εξεταζουν φθινοπωρο του 2015 τωρα, εν τω μεταξυ εχουν παγωσει ολα τουλαχιστον μεχρι μεσα Απριλιου λογω αλλαγης τμηματαρχων, οποτε καλεσε απο 15/4 και μετα, τηλεφωνα ΣΑΕΠ 2103442766 και 2103442824.
Απάντηση
Χριστινα 27.03.18
Έχω κάνει την αίτηση τον περασμένο Μαιο, Να μην κάνω καν τον κόπο να περάσω να ρωτήσω για την εξέλιξη έτσι; Περνάνε τόσες προκυρηξεις ΑΣΕΠ και δεν μπορώ να δηλώσω το μεταπτυχιακό μου και να πάρω τα επιπλέον μόρια. Αν είναι δυνατόν!
Απάντηση
Αναστασία Νικολάους 21.03.18
Επιτέλους αρχίζει και ξανά-επαναφέρετε το χάλι του ΣΑΕΠ στο ιντερνετ! Περιμένουμε την αναγνώριση που δικαιούμαστε και μαθαίνω πως πάλι ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ το ΣΑΕΠ δεν δουλεύει λόγω εσωτερικών μεταθέσεων στο Υπουργείο Παιδείας. Επίσης ΑΥΤΕΣ τις μέρες (μέχρι που σταμάτησαν την εργασία τους....) βλέπανε αιτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015!!! Εντάξει έλεος, βγαίνει Υπουργός το καλοκαίρι του 2017, λέει πως θα γίνει πιο απλή και τάχιστη η διαδικασία αν υπάρχει προηγούμενος φάκελος παρόμοιας υπόθεσης και ΔΕΝ ψηφίζεται ο νόμος; ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ!!!
Απάντηση
γιωργος 10.03.18
Οι ευθύνες του ΣΑΕΠ είναι βαρύτατες. Βέβαια αποτελούν προέκταση των πολιτικών ευθυνών των Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου. Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αναφορικά με την ισοδυναμία τουλάχιστον τίτλων σπουδών της αλλοδαπής (απευθείας από Πανεπιστήμια αλλά και Πανεπιστημιακοί τίτλοι που χορηγούνται μετά από φοίτηση σε Κολέγια). Οι αγκυλώσεις, οι εμμονές σε συνδυασμό με την ασχετοσύνη των πολιτΙκά προϊσταμένων επιβαρύνουν άδικα και τη θέση των διοικητικών στελεχών του ΣΑΕΠ . Όλοι οι τίτλοι σπουδών (Bachelor, Master) που χορηγήθηκαν από ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ (κρατική αναγνώριση) στη χώρα τους Πανεπιστήμια (τουλάχιστον για χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ) ΠΡΕΠΕΙ να αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα από το ΣΑΕΠ. Ο απαιτούμενος χρόνος δεν μπορεί να περνά τις πέντε μέρες αφού το μόνο που απαιτείται είναι διοικητικές εργασίες ρουτίνας. (πιστοποίηση γνησιότητας τίτλων, πιστοποίηση σχετική με την αναγνώριση του Πανεπιστημίου στη χώρα του, ταχύτατες , απλές διαδικασίες αφού αυτές οι πληροφορίες είναι πληροφορίες καταλόγων...) . Η καθυστέρηση για δύο τουλάχιστον χρόνια είναι μια πράξη επαχθής, παράνομη και βαθιά αντικοινωνική. Οι υπεύθυνοι που εμπαίζουν χιλιάδες νέους ανθρώπους πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ...είναι απλά θλιβερή και παντελώς ΑΣΧΕΤΗ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.