ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καυγάς Παυλόπουλου - Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

0 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 12:14

Απρόσμενη εξέλιξη είχε σήμερα η συνάντηση Παυλόπουλου - Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας, ακούσαμε και δια ζώσης τις αξιώσεις του καλεσμένου μας Τούρκου Προέδρου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στα όσα διατυπώθηκαν εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στον ΣΚΑΙ για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, μία μόλις μέρα πριν την επίσκεψή του στη χώρα, είπε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες".

Ο Ερντογάν φάνηκε να μην αναμένει μια τέτοια τοποθέτηση και παρακολουθούσε σιωπηλός τον Έλληνα πρόεδρο, ακούγοντας προσεκτικά.

Στην απάντησή του και μετά την τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου δεν δίστασε να θέσει όλες τις αμφισβητήσεις της τουρκικής πλευράς για τη Συνθήκη της Λωζάνης και να προβάλει τους λόγους που ζητά την επικαιροποίησή της. 

Ο κ. Ερντογάν, ον κάμερα, έθεσε καθαρά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Μάλιστα επιχειρηματολόγησε αρκετή ώρα, αναλύοντας τις θέσεις της Τουρκίας, δημιουργώντας ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. 

Είπε πως δεν είναι μουσουλμανική μειονότητα, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά να την χαρακτηρίζει, αλλά τουρκική, που επιπλέον καταπιέζεται, αφού δεν της επιτρέπεται να ασκήσει ελεύθερα τα θρησκευτικά της καθήκοντα και να εκλέξει τον Μουφτή της, είπε ακόμα πως δεν επιτρέπεται στους κατοίκους να αναφέρονται ως τουρκικός πληθυσμός  και επιπλέον έκανε αναφορά ακόμα και στην οικονομική κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας, τονίζοντας πως το κατά κεφαλήν εισόδημά τους υπολείπεται κατά πολύ των άλλων Ελλήνων, αφού ουσιαστικά δεν παρέχεται στήριξη στην επιχειρηματικότητα και η  ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επενδύσεις στην περιοχή που θα βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

"Είπατε" είπε ο κ. Ερντογάν,  "ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρονα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης", σημείωσε ο Ερντογάν. Kαι πρόσθεσε:

Και ο διάλογος συνεχίστηκε με εμφανή τον εκνευρισμό και από τις δύο πλευρές και με τα σημειώματα και από τις δύο πλευρές να φθάνουν στους δύο άνδρες. 

Η συζήτηση έκλεισε με τον κύριο Παυλόπουλο να αναφέρει πως θα μπορούσε να απαντήσει σ' όλα όσα επικαλέστηκε ο κ. Ερντογάν αλλά λόγω του θεσμικού του πλαισίου δεν του επιτρέπεται. 

Όμως προχώρησε σε μια επισήμανση σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης λέγοντας στον Τούρκο Πρόεδρο πως οι συνθήκες δεν επικαιροποιούνται αλλά ερμηνεύονται. 

Κι επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν, που όπως είπε για να σέβεται τον εαυτό του έπρεπε να απαντήσει, είπε ότι μπορεί ο ίδιος να μην είναι καθηγητής όπως εκείνος, όμως γνωρίζει πολιτικό δίκαιο. 

Η συζήτηση έληξε στο σημείο αυτό, οι δύο άντρες αποχώρησαν, και τα σχόλια που ακολούθησαν όλο αυτό το σκηνικό που όπως όλοι παραδέχθηκαν δεν έχει ξανασυμβεί σε συναντήσεις τόσο υψηλού επιπέδου, να λένε πως η συνάντηση δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. 

Στη συνάντηση κατόπιν που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι τόνοι φάνηκε να πέφτουν και από τις δύο πλευρές, ενώ με δήλωσή του κυβερνητικός αξιωματούχος στήριξε τον Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας πως δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εκφράσει τις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.