ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η Αρχαιολογία δεν θέλει ουρανοξύστες στο Ελληνικό

0 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 11:08

«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή στην «Καθημερινή», για την απόφαση να χαρακτηριστούν 280 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως αρχαιολογικός χώρος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Επιπλέον προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι ενώ εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για τα ύψη των κτιρίων. 

Συγκεκριμένα, ζητούν να μειωθούν τα ύψη των έξι ουρανοξυστών που προβλέπονται στο σχέδιο. Είναι ακριβώς αυτό που το vimaonline.gr είχε επισημάνει πριν λίγες μέρες, για το τι ακριβώς συνεπάγεται η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού. 

Είχαμε επισημάνει πως αυτομάτως η αρχαιολογία αποκτά λόγο για τα κτίρια όχι μόνο εντός του χαρακτηρισμένου χώρου αλλά και εκτός αυτού περιμετρικά. 

Έτσι λοιπόν, οι αρχαιολόγοι θα κρίνουν και πόσα μέτρα θα πρέπει να είναι τα κτίρια και ενδεχομένως αύριο να εκφράσουν άποψη και για την αρχιτεκτονική τους. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται ικανοποίηση γι' αυτή την εξέλιξη. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.