ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η επόμενη ημέρα για την Επένδυση του Ελληνικού

0 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 10:03

Με την απόφαση να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος 280 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και μετά από οκτώ ώρες μαραθώνιας συνεδρίασης, έληξε προς το παρόν το πρώτο ημίχρονο του αγώνα ΚΑΣ - Επένδυση του Ελληνικού. 

Το αποτέλεσμα εκ πρώτης όψεως φαίνεται ισόπαλο με το Μαξίμου να βγάζει αναστεναγμό ανακούφισης αφού τα όσα είχαν προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα με τις συνεχείς αναβολές και τις παράλογες απαιτήσεις των αρχαιολόγων είχαν προκαλέσει νευρική κρίση στην κυβέρνηση που έβλεπε το αφήγημά της περί επενδυτικής επιτυχίας, να πέφτει στον Καιάδα.  

Μετά από οκτώ ώρες συνεδρίασης, με ψήφους 15-1, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να χαρακτηρίσει μόνον 280 στρέμματα ως αρχαιολογικό χώρο, χωρίς περιορισμούς δόμησης. 

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν χθες βράδυ  ότι με αυτή την απόφαση «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μία καλή για την επένδυση απόφαση, σημασία όμως θα έχει ποια ακριβώς περιοχή θα αφορά. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στην επενδυτική διαδικασία, αναμένουν τους επίσημους χάρτες με τα όρια της κήρυξης από το ΚΑΣ. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την απόφαση του ΚΑΣ, αναφέροντας ότι δεν δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στο επενδυτικό σχέδιο.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμα καθαρή από το ΚΑΣ επίσημη οριοθέτηση της περιοχής που κηρύχθηκε ως αρχαιολογική, τα 280 στρέμματα φέρεται να αφορούν μικρό μέρος του λόφου στο Χασάνι, το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και ένα τμήμα προς τα σύνορα του Δήμου Αλίμου όπου ήδη είχαν βρεθεί κάποιες αρχαιότητες. 

Από την πλευρά του επενδυτή προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, αναμένεται όμως με εξαιρετικό ενδιαφέρον η αντίδρασή του αφού στη συγκεκριμένη περιοχή τα σχέδια προβλέπουν την ανέγερση του εμπορικότερου τμήματος της επένδυσης, το οποίο περιλαμβάνει mall και πολυτελείς κατοικίες. 

Η χθεσινή απόφαση επιπλέον φαίνεται να εκτονώνει  και την ένταση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες τη μήνη του Μαξίμου, αλλά χθες κατέθεσε τη συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση.

Να σημειωθεί τέλος πως για την υπόλοιπη έκταση του αεροδρομίου θα εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνικόν Α.Ε.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Πέρα όμως από το θέμα των αρχαιοτήτων και του δασικού που φάνηκε να λύνεται προς στιγμή με την ακυρωτική απόφαση για τα 37 στρέμματα του δασικού, υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμμότητες στο δρόμο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Υπάρχει η ένσταση που κατέθεσαν επί της απόφασης αναίρεσης για το δασικό των37 στρεμμάτων η προσφυγή δύο οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ, ο διεθνής διαγωνισμός για το καζίνο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, η ίδρυση του φορέα διαχείρισης του Πάρκου,  η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που πρέπει να λάβουν το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο της Επικρατείας και  η μεταφορά των φορέων και των υπηρεσιών, όπως το κτήριο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην έκταση, του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ, κ. ά. 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.