ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής καταγγέλει την αρχαιολογία για τραγικές καθυστερήσεις

0 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10:26

Την ώρα που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το αν θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό ή όχι, την ώρα που άπαντες θεωρούν ως καταστροφική την εξέλιξη, εάν γίνει αυτό, για το σχέδιο του επενδυτή, την ώρα που σχεδόν άπαντες κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες και θεωρούν την εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τον τρόπο που επιδιώκεται καταστροφική για τα χρονοδιαγράμματα και την εξέλιξη του έργου, την ίδια ώρα ένας Αρχαιολόγος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και πολύπειρος αυτοδιοικητικός Πέτρος Φιλίππου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, τραβά το πέπλο της υποκρισίας και καταγγέλει την Αρχαιολογική υπηρεσία για τεράστιες καθυστερήσεις που τινάζουν έργα της Περιφέρειας στον αέρα.  

Ο Πέτρος Φιλίππου,  ενημερώνει την κυβέρνηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην Ανατολική Αττική, λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και για τις επιπτώσεις αυτών των καθυστερήσεων.

Ενδεικτικά, ο κ. Φιλίππου παραθέτει στην επιστολή του τα παραδείγματα δύο μεγάλων έργων που έχουν καθυστερήσει ή δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες, όπως είναι το αποχετευτικό Κορωπίου-Παιανίας και το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας αντίστοιχα - έργα η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη γενικότερη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.

Ειδικότερα, για το πρώτο έργο συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ, ο κ. Φιλίππου υπογραμμίζει ότι έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρία χρόνια, "με απόλυτη ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας".

Σε ότι αφορά το Καταφύγιο ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει πως ενώ δημοπρατήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εγκρίθηκε κονδύλι για τις υποβρύχιες έρευνες από το 2014, ουδέποτε ξεκίνησε (η εφορία Εναλίων Αρχαιότητων) τις έρευνες, που είναι προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει με απένταξη λόγω καθυστέρησης.

Τέλος χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του κυρίου Περιφερειάρχη ότι οι επιστημονικοί λόγοι οι οποίοι προτάσσονται από την αρχαιολογική υπηρεσία στις περισσότερες περιπτώσεις όπως αναφέρει ο κ. Φιλίππου είναι υπερβολικοί.

Η επιστολή Φιλίππου

Θέμα: Καθυστερήσεις έργων λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

1. Τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη
3. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη
4. Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Κοιν:

1. Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου

2. Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

με το παρόν και με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις καθυστερήσεις έργων λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι το φαινόμενο είναι γενικότερο και αφορά και την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται επίσης μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, με υπαιτιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθυστερήσεις που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη και τη χρηματοδότηση των έργων αλλά και στις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη της περιοχής.

Προς επίρρωση αυτού, σας παραθέτω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα καθυστερήσεων:

Α. Αναφορικά με το έργο «Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου - Παιανίας» (ΚΕΛ), συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000€, σας γνωρίζουμε ότι έχει καθυστερήσει για περισσότερα από τρία χρόνια με απόλυτη ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.

Και αυτό γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς - αδικαιολόγητα κατά την προσωπική μου άποψη - τις εργασίες / έρευνες με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος καταλογισμού του έργου, να συνεχίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την ισχύουσα αποχετευτική μέθοδο (βόθροι) και κυρίως να πληρώνει η χώρα πρόστιμα λόγω απουσίας αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή.

Β. Όσον αφορά στο έργο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας», ενώ έχει δημοπρατηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2014 και έχει εγκριθεί ειδικό κονδύλι για τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ουδέποτε - παρά τις συνεχείς πιέσεις μας - ξεκίνησε τις έρευνες, ούτε μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε τις εργασίες υλοποίησης του έργου.

Λόγω αυτής της καθυστέρησης το έργο κινδυνεύει με απένταξη, ο δε ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να εγείρει αιτιάσεις αποζημίωσης επειδή δεν του επιτράπηκε να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών και την υλοποίηση του έργου.

Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά ακόμα τέτοια παραδείγματα, θεωρώ όμως ότι οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αρκούν για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που προκαλεί αξιοσημείωτες καθυστερήσεις ή ακόμα και ματαιώσεις έργων.

Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιμο πιστεύω να υπάρξουν κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κανόνες - πάντοτε εντός νομικού πλαισίου - και προς τη συγκεκριμένη Υπηρεσία ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Επισημαίνω δε ότι για τις καθυστερήσεις που προκύπτουν συνήθως προτάσσονται επιστημονικοί λόγοι, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υπερβολικοί και δεν δικαιολογούν τη μεγάλη χρονοτριβή που παρατηρείται.

Είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Πέτρος Φιλίππου
Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής - Αρχαιολόγος


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.