ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν είναι "μαύρη" προπαγάνδα η ρύπανση του Σαρωνικού κύριε υπουργέ - Είναι η "μαύρη" πραγματικότητα

0 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 15:44

Βαθιές είναι οι πληγές που άνοιξε στο παραλιακό μέτωπο της νότιας Αθήνας η ρύπανση της πετρελαιοκηλίδας, βαθύτερες όμως φαίνεται να είναι για το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας. 

Την ώρα που στη Βουλή δίνεται η πολιτική μάχη για την ανάδειξη των ευθυνών γι' αυτή την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της "Αθηναϊκής Ριβιέρας", τα συνεργεία απορρύπανσης δίνουν τη μάχη τους προσπαθώντας να συλλέξουν το μαζούτ που διαρκώς "ξερνούν" τα σωθικά της θάλασσας. 

Έντονη θολερότητα και έντονη οσμή πετρελαιοειδών, αναφέρει η έκθεση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας που διενεργεί καθημερινούς ελέγχους για την παραλία των Αστεριών αλλά και για το σύνολο σχεδόν των παραλιών της Γλυφάδας (αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο), διαψεύδοντας τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή που ισχυρίζεται ότι η εικόνα που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ είναι "μαύρη προπαγάνδα". 

Άραγε οι σύμβουλοι του κ. υπουργού, αυτοί με τους συγγενικούς δεσμούς που υποτίθεται βρίσκονται κοντά του γιατί τους εμπιστεύεται ο κ. υπουργός δεν τον πληροφόρησαν για τη φωτογραφία της γυναίκας που βούτηξε στα νερά του Μπάτη και βγήκε γεμάτη πίσσες; 

Δεν τον ενημερώνει κανείς για τις ημερήσιες εκθέσεις της υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για το τι ακριβώς συμβαίνει στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας; 

Πώς είναι δυνατόν να μιλά ο κ. υπουργός για "μαύρη προπαγάνδα" ορισμένων ΜΜΕ όταν καθημερινά εδραιώνεται και από τους ειδικούς η πεποίθηση ότι αυτό που συνέβη στο Σαρωνικό δεν είναι υπόθεση που θα τελειώσει σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο; 

Η αυτοψία της Υγειονομικής Υπηρεσίας στις 21-9-2017

​Οι αρμόδιοι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, μετέβησαν στις 21-09-2017 για διενέργεια νέας αυτοψίας στα ακόλουθα σημεία:

Α. Στις 11:50 την παραλία Γλυφάδας στο ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο «Αστέρια Γλυφάδας», διαπιστώθηκαν πετρελαιοειδή και στην θάλασσα και στην ακτή, έντονη θολερότητα στην θάλασσα , κατάλοιπα πετρελαιοειδών στην ακτή και διάχυτα, εκτεταμένα κατάλοιπα πετρελαιοειδών στα βράχια. Επικρατούσε έντονη δυσοσμία από πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην θάλασσα και στην ακτή επιφανειακά (άμμος), και δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία εργασία απορρύπανσης στα βράχια, στην τσιμεντένια προβλήτα στην πλάζ και στην μαρίνα υπήρχαν κατάλοιπα πετρελαιοειδών. Επίσης πραγματοποιούνταν εργασίες απάντλησης πετρελαίου με βυτιοφόρα οχήματα . Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης .

Β. Στις 12:00 στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του «Τουριστικού Περιπτέρου», διαπιστώθηκαν στην ακτή και σε μικρή έκταση κατάλοιπα πετρελαιοειδών στην άμμο, και έντονη θολερότητα στα θαλάσσια ύδατα , καθώς και διάχυτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών στα βράχια με έντονο μαύρο χρώμα.  

Επικρατούσε έντονη χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου. Σημειώνεται ότι την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην ακτή (άμμο) η οποία έχει καθαρισθεί επιφανειακά, (παρόλο αυτά έχει διαποτιστεί εσωτερικά με πετρελαιοειδή ) και απομάκρυνση μικρών βράχων και μεγάλων βότσαλων έντονου μαύρου χρώματος από την ακτή . Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς (ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Γ. Στις 12:10 στην παραλία Χρυσή Ακτή (κοντά στο παλιό Δημαρχείο), διαπιστώθηκαν στην ακτή και σε μικρή έκταση διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών, θολερότητα θαλασσίων υδάτων και επικρατούσε έντονη χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου, πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην ακτή. Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς (ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Δ. Στις 12:20 στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώην Cataralla, διαπιστώθηκαν στην ακτή κατάλοιπα πετρελαιοειδών μικρής έκτασης και έντονη θολερότητα των θαλασσίων υδάτων και επικρατούσε έντονη χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην ακτή επιφανειακά ( άμμος) . Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς(ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Ε. Στις 12:30 στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο « Δελφίνια», διαπιστώθηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών μικρής έκτασης εντός των θαλασσίων υδάτων και στην ακτή κατάλοιπα πετρελαιοειδών μικρής έκτασης. Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης.

Ζ. Στη 13:20 στην Μαρίνα Αλίμου - μπροστά από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο Penarrubia - του Δήμου Αλίμου δε διαπιστώθηκε θολερότητα και φερτό μαύρο υλικό και δεν αναδιδόταν οσμή πετρελαίου.

Η. Στις 13:10 στην Α’ Πλαζ Αλίμου στον Δήμο Αλίμου στα θαλάσσια ύδατα υπήρχε θολερότητα κατά μήκος της ακτογραμμής και σε διάσπαρτα σημεία υπήρχαν λίγα μαύρα στίγματα χωρίς να αναδίδεται χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου. Σημειώνεται ότι σε σημείο εντός της αμμουδιάς είχε συλλεχθεί άμμος αναμεμειγμένη με μαύρο υλικό χωρίς καμία προστασία και σήμανση.

Θ. Στη 13:00 στην Ακτή του Ήλιου ( μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικούς τίτλους «Ακάνθους», «Bolivar», «Ακτή του Ήλιου») του Δήμου Αλίμου, α) εντός της θάλασσας είχε φράγμα περιλαμβάνοντας τη θαλάσσια περιοχή από το ύψος της εισόδου της Πλαζ έως και το ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο «Ακάνθους», β) σε όλο το μήκος της ακτογραμμής (μέχρι το και το κατάστημα Bolivar) υπήρχε ξύλινος φράχτης ύψους περίπου 30 εκ. λόγω της έντασης των ανέμων σχηματίζοντα μεγάλα κύματα και θολερότητα. Κατά μήκος της ακτογραμμής σε διάσπαρτα σημεία υπήρχαν λίγα μαύρα στίγματα χωρίς να αναδίδεται χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Ι. Στις 12:45 στην Β’ Πλαζ Αλίμου (Λουτρά) του Δήμου Αλίμου, υπήρχε έντονος κυματισμός, θολερότητα των θαλασσίων υδάτων και η παρουσία διάσπαρτων μαύρων κηλίδων κατά μήκος της ακτής. Αναδιδόταν οσμή πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι στις ανωτέρω περιγραφόμενες περιοχές του Δήμου Αλίμου υπήρχαν σημάνσεις που ενημέρωναν τους λουόμενους για την απαγόρευση κολύμβησης.

ΙΑ. Στις 12:10 στην παραλία Αγίου Κοσμά (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Αγίου Κόσμα Ν.Α.Ο.Α.Κ-παραλία έμπροσθεν αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι και τις εκβολές του ρέματος Τραχώνων ) στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου) τμήμα του φράγματος είχε παρασυρθεί από τα κύματα πάνω στα βράχια. Εντός των θαλασσίων υδάτων διαπιστώθηκε έντονη θολερότητα και φερτό μαύρο υλικό, το οποίο λόγω της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων κατέληγαν στην ακτή και πάνω στα βράχια και επικρατούσε έντονη χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου. Στο τμήμα της παραλίας ( έμπροσθεν αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι τις εκβολές του ρέματος Τραχώνων ) εξακολουθούσε να υπάρχει κατά το μήκος της ακτής η παρουσία μεγάλης έκτασης μαύρου παχύρευστου υλικού.

ΙΒ. Στις 11:45 στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών υπήρχαν μεγάλα κύματα λόγω της έντασης των ανέμων και διαπιστώθηκε οπτικώς έντονη θολερότητα των θαλασσίων υδάτων και μεγάλες ποσότητες μαύρου φερτού υλικού που λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων κατέληγαν στην ακτή, πάνω στα βράχια και στα τοιχία παραπλεύρως των εγκαταστάσεων. Επικρατούσε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου. Συνεχίζονταν οι εργασίες απορρύπανσης.

ΙΓ. Στις 12:00 στην πλαζ Αγίου Κοσμά (Ζώνη 3Β) είχε φράγμα εντός της αντίστοιχης θαλάσσιας περιοχής, υπήρχε θολερότητα των θαλασσίων υδάτων και η παρουσία φερτού, διάσπαρτου μαύρου υλικού που κατέληγε στην ακτή λόγω της έντασης των ανέμων και των κυμάτων. Συνεχίζονταν οι εργασίες απορρύπανσης.

ΙΔ. Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου εντός της θάλασσας είχε τοποθετηθεί φράγμα για τον περιορισμό της επέκτασης της ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή, καθ΄ όλη την έκταση της παραλίας από το πολιτιστικό κέντρο Φλοίσβου έως και την Εδεμ, που κατά τόπους έχει παρασυρθεί από το κύμα και έχει βγει στην ακτή. Σημειώνεται πως στην περιοχή κατά την ώρα της αυτοψίας έπνεαν δυνατοί άνεμοι και υπήρχε έντονος κυματισμός των υδάτων.

Σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από το Φλοίσβου έως και την παραλία ΕΔΕΜ του Δήμου Παλαιού Φαλήρου διαπιστώθηκε η παρουσία διάσπαρτων κατάλοιπων πετρελαιοειδών και θολερότητα των θαλασσίων υδάτων. Σε όλη την εν λόγω περιοχή επικρατούσε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκαν τα κατωτέρω:
- Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου ώρα 8:00 πμ ,κατά μήκος της ακτής διαπιστώθηκε η παρουσία διάσπαρτων κατάλοιπων πετρελαιοειδών και τα θαλάσσια ύδατα βρέθηκαν θολερά.

-Στην ακτή «Μεγάλος Φλοίσβος», ώρα 8:05 πμ, υπήρχαν διάσπαρτα κατάλοιπα πεταλοειδών στην ακτή και θολερότητα των υδάτων. Ώρα 08:55πμ συνεργείο με φτυάρια και τσουγκράνες ξεκινούσε εργασίες απορρύπανσης της ακτής και περισυλλογή των καταλοίπων των πετρελαιοειδών σε σακούλες.

Στο ίδιο σημείο έχει τοποθετηθεί μεγάλος μεταλλικός κάδος, στον οποίον υπήρχαν κλειστές σακούλες απορριμμάτων, πιθανότατα προερχόμενες από προηγούμενες εργασίες απορρύπανσης της ακτής.

-Στην ακτή έναντι της οδού Πρωτέως και ξενοδοχείου “Coral”, ώρα 8:10 πμ διαπιστώθηκε κατά μήκος της ακτής να υπάρχουν διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων .

-Στην ακτή μπροστά από τη στάση «Παλμύρα», ώρα 8:20 πμ , βρέθηκαν διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ακτή που αντιστοιχεί έναντι της οδού Ήβης Αθανασιάδου (άγαλμα «Φλόγα»), ώρα 8:30 υπάρχουν κατάλοιπα πετρελαιοειδών διάσπαρτα και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ακτή μπροστά από την κατασκευή με το σκάκι, ώρα 9:15, διαπιστώθηκαν διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί μεγάλος μεταλλικός κάδος, στον οποίον υπήρχαν κλειστές σακούλες απορριμμάτων, πιθανότατα προερχόμενες από προηγούμενες εργασίες απορρύπανσης της ακτής.

-Στην ακτή Μπάτης και ώρα 9:20, υπήρχαν κατά μήκος της ακτής διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ΕΔΕΜ ώρα 9:35, υπήρχαν κατά μήκος της ακτής διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων.

Στις ανωτέρω περιγραφόμενες περιοχές δεν υπήρχαν εμφανείς σημάνσεις που να ενημερώνουν τους λουόμενους για την απαγόρευση κολύμβησης (έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα σημεία κάποιων ακτών κορδέλες με κολλημένα χαρτιά για την απαγόρευση της κολύμβησης ή έχουν τοποθετηθεί πάνω σε κάδους απορριμμάτων) .

​Ύστερα από τα παραπάνω  θα πρέπει άμεσα να γίνει ενημέρωση των πολιτών για την απαγόρευση της κολύμβησης με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των λουομένων.

​Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα παραπάνω σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. Γ1δ/Γ.Π.οικ 69865/15-09-2017 Απόφαση Υπουργού Υγείας για απαγόρευση κολύμβησης. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών , ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται .

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.