ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση Κουρουμπλή

0 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 12:42

Την παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παλαιό Φάληρο όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διαπιστώσει "ιδίοις όμμασι" την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.  

Παρουσία των δημάρχων: Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, των βουλευτών της Β' Αθήνας Βαρβιτσιώτη και Κικίλια, τόνισε πως ευθύνες είναι βαριές και τα ερωτηματικά που προκύπτουν αμείλικτα.  «Ποιος έκρινε αξιόπλοο το καράβι; Πώς βουλιάζει το καράβι σε συνθήκες νηνεμίας μέσα στο λιμάνι; Γιατί άργησε ο κυβερνητικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; Κινητοποιήθηκαν όλα τα σκάφη του λιμενικού, όπως έπρεπε;», αναρωτήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης.Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Όχι μόνο στους υπηρεσιακούς παράγοντες που ολιγώρησαν με αποτέλεσμα το μαζούτ που διέρευσε να μολύνει το παραλιακό μέτωπο, αλλά και πολιτικές ευθύνες. "Ακόμα και αν κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους, η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό τους προϊστάμενο και πρέπει να παραιτηθεί».

Παράλληλα ο κύριος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει επίκαιρη επερώτηση, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και Α' και Β' Πειραιά, «για να μάθουμε όλη την αλήθεια», όπως είπε.  

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τους ευρωβουλευτές του κόμματος να διερευνήσουν την δυνατότητα εξεύρεσης πόρων και συνεχάρη τους δημάρχους «που κινήθηκαν με δικά τους μέσα και χωρίς συντονισμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Λυπάμαι γιατί η κυβέρνηση πιάστηκε για μια ακόμα φορά απροετοίμαστη για ένα ατύχημα που συνέβη μέσα στο λιμάνι, σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχε γίνει στην ανοιχτή θάλασσα», τόνισε καταλήγοντας. Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δυστυχώς, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην Βορειοανατολική Αττική.

Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να μπορέσει, επιτέλους, να καθαρίσει ο Σαρωνικός και να απολαμβάνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου καθαρές παραλίες και, δυστυχώς, μια μέρα μόνο ανικανότητας, για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες. Και υπάρχουν, επίσης, μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν:

Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο;

Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας;

Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί;

Κινητοποιήθηκαν - ναι ή όχι - όλα τα σκάφη του Λιμενικού;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν. Και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι να αποδεχθεί - σήμερα κιόλας - την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή.

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε τα εξής:

Καταθέτουμε σήμερα Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή, υπογεγραμμένη από όλους τους βουλευτές της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, της Α’ και Β’ Πειραιά, όπου θα θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να απαντηθούν και να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια.

Έχω ζητήσει από τους ευρωβουλευτές μας να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση.

Επίσης, έχω ζητήσει από το επιτελείο μου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι κινήθηκαν με δικά τους μέσα και, χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως συντονισμός, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.

Χρειαζόμαστε εξειδικευμένη υποστήριξη για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Από εκεί και πέρα, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέτουμε στην διάθεση - το τονίζω - των ειδικών, τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Αλλά κάνω μια έκκληση: Μιλάμε για μια εξειδικευμένη διαδικασία και οι εθελοντές μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εφόσον κρίνουν οι ειδικοί ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν και να προσφέρουν.

Να ευχαριστήσουμε και δημόσια όσες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν και συνδράμουν, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δουλειά των ειδικών.

Έχουμε ένα χρέος, έχουμε μια ευθύνη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Και λυπάμαι πραγματικά που, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πιάστηκε τόσο απροετοίμαστη, πιάστηκε τόσο ανέτοιμη για μια καταστροφή, η οποία έγινε μέσα στο λιμάνι. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ένα άλλο περιστατικό στην ανοιχτή θάλασσα.

Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ας κάνουμε όλοι - έστω και την τελευταία στιγμή - ό,τι περνάει από το χέρι μας να μειώσουμε την έκταση της ρύπανσης, να αποκαταστήσουμε τις ακτές μας το συντομότερο δυνατό, να καθαρίσουν οι ακτές. Αλλά να κάνουμε και αυτά τα οποία πρέπει για να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον.

Και βέβαια να αποδοθούν, επιτέλους, για μια φορά, οι ευθύνες. Όχι μόνο επιχειρησιακές, αλλά και πολιτικές. Διότι ναι υπάρχουν, επιτέλους, και πολιτικές ευθύνες. Και το Λιμενικό έχει προϊστάμενο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προϊσταμένους και, αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο».

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.