ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Μαύρη πέτρα" ρίχνει η Eldorado Gold στην Ελλάδα

0 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 09:42

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ξεδίπλωνε το νέο αφήγημα της κυβέρνησής του "επενδύσεις και επιχειρηματικότητα" στη Θεσσαλονίκη, μία εξέλιξη την επομένη ακριβώς ημέρα έρχεται να διαψεύσει τις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης και να καταστήσει κενό γράμμα την πρόσκληση που απευθύνει στη διεθνή κοινότητα των επενδυτών τον τελευταίο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Η Eldorado Gold φεύγει από την Ελλάδα ρίχνοντας "μαύρη πέτρα". Παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει όλες τις προσφυγές στη δικαιοσύνη φαίνεται πως το αρμόδιο υπουργείο περί άλλων τυρβάζει. 

Ανικανότητα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, πολιτικός προϊστάμενος του οποίου είναι ο κ. Σταθάκης, (και να σκεφθεί κανείς ότι άλλαξε τον σκληροπυρηνικό Σκουρλέτη με τον διαλακτικότερο Σταθάκη), υπολογισμός του "πολιτικού κόστους" για την τοπική κομματική πελατεία, ότι κι αν ισχύει το γεγονός είναι το ίδιο:

Αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές τους οποίους καλεί να έρθουν στη χώρα ο πρωθυπουργός, και 2400 θέσεις εργασίας χαμένες.

Όπως αναφέρει η καναδική εταιρεία -η οποία στις 11 π.μ. παραχωρεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου- παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εποικοδομητική συνεργασία με κυβέρνηση, υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών συνεχίζονται, επηρεάζοντας αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και εμποδίζοντας τελικά την ικανότητά της να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά σταματά κάθε είδους μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου απασχολούνται σήμερα 530 εργαζόμενοι και εργολάβοι, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (950 άτομα) και στο Στρατώνι (830 άτομα). «Παγώνουν» επίσης οι εργασίες στο Πέραμα και τις Σάπες Θράκης.

Η καναδική εταιρεία επισημαίνει ότι θα επανεξετάσει τη στάση της και τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα όταν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να εκδώσει τις άδειες που καθυστερεί και να στηρίξει την επένδυση.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός» βρίσκονται σε αναβρασμό, ωστόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα ότι το κόμμα κατάφερε να κερδίσει τον πόλεμο με την Eldorado Gold και να εκδιώξει την πολυεθνική εταιρεία από την Ελλάδα, ακυρώνοντας οριστικά μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ανακοίνωσή τους οι Καναδοί εξηγούν ότι η απόφαση αναστολής ελήφθη σαν αποτέλεσμα των συνεχών εμποδίων και προσκομμάτων που θέτει η κυβέρνηση στη χορήγηση των κατάλληλων αδειών, καθώς «έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον». Κατ’ επέκταση, η Eldorado ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Τα μόνα έργα στα οποία θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η εταιρεία, αφορούν το πρόγραμμα συντήρησης των ορυχείων (30 εκατ. δολάρια) και περιβαλλοντικής διαχείρισης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών.

Της εξέλιξης αυτής είχαν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες του επικεφαλής της Eldorado Gold, George Burns να συναντήσει τον πρωθυπουργό, και αδιέξοδες συναντήσεις του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος και τον Ιούλιο ανακοίνωσε την απόφαση να οδηγηθεί η υπόθεση Σκουριές στη Διαιτησία, θέμα για το οποίο η εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει καμία επίσημη ενημέρωση. Σημειωτέον ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός, με 18 θετικές μέχρι σήμερα για την εταιρεία αποφάσεις.

Η επένδυση στις Σκουριές, ανέκαθεν αποτελούσε μια από τις κόκκινες σημαίες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έθεσε από την πρώτη στιγμή προσκόμματα στην εξέλιξη της επένδυσης, απορρίπτοντας τεχνικές μελέτες, επανεξετάζοντας εγκεκριμένες άδειες και καθυστερώντας στην έκδοση νέων.

Αναλυτικά, η Eldorado Gold Corporation αναφέρει στην ανακοίνωσή της, πως ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

 Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.