ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η επένδυση του Ελληνικού και το "μακρύ χέρι" της Αρχαιολογίας

Της Εύης Κονταρίνη 0 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10:38

Τμήμα της ανασκαφής στο χώρο του αμαξοστασίου του Τραμ

Ως το "μακρύ χέρι" όσων αντιδρούν στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού, φαίνεται να λειτουργεί η Αρχαιολογία και τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού, εκ των όσων εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την ανακήρυξη ή μη του χώρου του Ελληνικού ως αρχαιολογικού.

Παλαιότερα είχαμε τις προσφυγές στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, που λειτουργούσε ως ο φόβος και ο τρόμος σε όποιον ήθελε να κάνει κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνους κάποιους εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων. Σήμερα τη θέση του έχει πάρει ειδικά για τις επενδύσεις που δεν βρίσκουν ιδεολογικά σύμφωνους κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους, η Αρχαιολογική υπηρεσία. 

Είναι τραγικό να χρησιμοποιείται το πολιτιστικό παρελθόν της χώρας ως τροχοπέδη για το μέλλον της και την εξέλιξή της. 

Είναι τραγικό μερίδα επιστημονικού προσωπικού να λειτουργεί ως "εργαλείο" ομάδων με ιδεοληπτικά "κολλήματα", κόντρα στους σύγχρονους καιρούς. 

Είναι τραγικό ο κόσμος γύρω να εξελίσσεται και στην Ελλάδα να κρεμόμαστε από αποφάσεις κάποιας υπηρεσίας, κάποιου υπουργείου, κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. 

Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  για το Ελληνικό, όχι μόνο είναι τραγικά αλλά περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τις συμπεριφορές μερίδας της κοινωνίας (ευτυχώς μικρής) που δυστυχώς όμως, βρίσκει "ευήκοα ώτα" σε θέσεις κλειδιά της κεντρικής διοίκησης. 

Χρειάστηκε "κάποιος" άνωθεν, να τραβήξει αυτά τα "ευήκα ώτα" για να μην οδηγηθεί η επένδυση του Ελληνικού στα βράχια της ιδεοληπτικής αδιαλαξίας και πολεμικής μιας μικρής μερίδας ανθρώπων που έχουν χτίσει πολιτικές καριέρες πάνω στις προσφυγές επί παντός επιστητού και τα "μαγειρέματα" με τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους τους, που δυστυχώς τυχαίνει να βρίσκονται σε θέσεις "κλειδιά".

Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε τι τελικά θα γίνει με την κήρυξη ή όχι του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου. Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν τελικά θ' ανοίξουν οι θέσεις εργασίας που αναμένονται ως "μάννα εξ ουρανού" με την έναρξη της επένδυσης. 

Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε τελικά αν σ' αυτή τη χώρα θα επιτραπεί σε μια μικρή μερίδα της κοινωνίας, συνεπικουρούμενη από μερίδα επιστημονικού προσωπικού, να "θάψει" την εξέλιξη, το μέλλον, την πρόοδο στο βωμό των ιδεοληπτικών της κολλημάτων. 

Υ.Γ. Όπου και να σκάψεις στην Ελλάδα θα βρεις και κάτι αρχαίο, που θα γίνει βραχνάς για τους σύγρονους κατοίκους αυτής της χώρας. Μία πέτρα, ένα τοιχείο, ένα αρχαίο μονοπάτι... Θα αποκαλυφθούν με τυμπανοκρουσίες  από τους αρχαιολόγους και τις περισσότερες φορές θα ξεχαστούν στο μακρύ μονοπάτι του χρόνου.

Απομεινάρια ενός παρελθόντος που ναι, οφείλουμε να σεβόμασε όχι όμως να τα μετατρέπουμε σε βρόχους γύρω από το λαιμό της σύγχρονης Ελλάδας. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.