ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μειωμένα τα έσοδα από την καταβολή της α' δόσης του φόρου εισοδήματος

0 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, 10:48

Μειωμένα παρουσιάζονται τα έσοδα από την καταβολή της α' δόσης του φόρου εισοδήματος αφού αντί του αναμενόμενου 1,2 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους μπήκαν τελικά 775 εκ ευρώ. Τρεις στους δέκα φορολογουμένους δηλαδή δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν.

Για φέτος η εκκαθάριση έδειξε ότι 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (από τα 6,2 εκατομμύρια συνολικά) πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ σε 3 δόσεις. Ως πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, τα εκκαθαριστικά έδειξαν ότι έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο, σαν πρώτη δόση εισοδήματος (καθώς εκκρεμούν και τα τελικά εκκαθαριστικά για περίπου 100.000 αγρότες). Πάνω από 100.000 όμως εξόφλησαν εφάπαξ το Δημόσιο (πληρώνοντας με κάρτες και σε 12 δόσεις προς την τράπεζα), ενώ άλλοι που μπορούσαν, πλήρωσαν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό αντί να περιμένουν τις 3 δόσεις. Άρα η είσπραξη του Ιουλίου έπρεπε να είναι και μεγαλύτερη, αφού το Δημόσιο δεν έχει να περιμένει άλλα χρήματα στις επόμενες 2 δόσεις από αυτούς.

Τι συνέβη όμως τελικά;

Τον φόρο εισοδήματος πλήρωσαν τον Ιούλιο μόλις 1.760.000 φορολογούμενοι. Δηλαδή οι 7 στους 10 πλήρωσαν κανονικά τον φόρο τους, αλλά οι 3 στους 10 όχι.

Το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε έτσι μόλις 775 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα έδειχναν τα εκκαθαριστικά, τα οποία προστέθηκαν πλέον στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων 95 δισ. ευρώ προς την εφορία.

Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος έπεσε έτσι κάτω από 70% και μειώνεται επικίνδυνα, ιδίως αν δηλώσουν κι άλλοι αδυναμία πληρωμής στις επόμενες δόσεις  (δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται η β΄ δόση και στις 30 Νοεμβρίου που λήγει η τρίτη δόση).

Οι 671.000 που δεν πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο έρχονται να προστεθούν στους 3.881.795 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Παίρνουν σειρά έτσι ακόμα περισσότεροι για να δεχθούν κατάσχεση, καθώς μέχρι και τον Μάιο οι 930.160 φορολογούμενοι την είχαν υποστεί ήδη. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.