ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Δήμοι της νότιας Αθήνας συμμετέχουν στο πρόγραμμμα HORIZON 2020 - EE22 PRODESA

1 16 ΜΑΙΟΥ 2017, 21:32

Η εναρκτήρια παρουσίαση του ευρωπαίου αξιωματούχου της Comission B.Zapfel. Από αριστερά οι δήμαρχοι. Γρηγ. Κωνσταντέλλος, Ανδρέας Κονδύλης, Μαρία Ανδρούτσου και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος.

Ξεκίνησε ελπιδοφόρα στον Άλιμο, με τη συμμετοχή 7 Δήμων της Αττικής το καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 - EE22 PRODESA, για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εξόδων των δήμων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Αμαρουσίου. 

Επίσης συμμετέχουν: η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), η εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΕ, το Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η εταιρεία Κελεμένης και Συνεργάτες, η εταιρεία ENFINITY NV και το ECN (EUROPEAN CROWDFUNDING NETWORK).

Η πρόταση είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020 Μέτρο EE-22 (Project Development Assistance): «Υποστήριξη για την Ανάπτυξη Έργων» και ο δήμος ανακηρύχτηκε Leader.

Ο Δήμος Π. Φαλήρου συμμετέχει στο πρόγραμμα ως δήμος"replicator"(αναπαραγωγέας) και αναμένει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη τεχνογνωσίας σχετικά με την εκτέλεση έργων μέσω συμβολαίων "ενεργειακής αποδοτικότητας" με επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι 100% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εποπτεύεται από τον οργανισμό EASME, συντονίζεται από την ελληνική εταιρία ΕΥΔΙΤΗ και η πρόταση επιλέχθηκε διαγωνιστικά ανάμεσα σε φορείς από όλη την Ευρώπη, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στο είδος της.

Στην ομιλία του ο project officer εκπρόσωπος της Commission κύριος Bjorn Zapfel, ζήτησε να πετύχουμε την εκτέλεση ενός υποδειγματικού έργου, πρότυπου για όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα HORIZON 2020 υποστηρίζει με 100% επιδότηση την Τοπική Διοίκηση στην προετοιμασία έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται ενεργειακή αναβάθμιση σε 116 δημοτικά κτήρια, εγκατάσταση 3.461 kW Φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτήρια και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για οδοφωτισμό, που στην παρούσα φάση είναι 6.284 kW. Επίσης, ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα αποτελέσματα θα διευκολύνουν την υλοποίηση δημόσιων έργων εξοικονόμησης ενέργειας με τη σύναψη Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης, γεγονός που θα προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια σε όσους δήμους της χώρας ενδιαφέρονται να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών τους.Οι δήμοι της Νότιας Αθήνας συμμετέχουν αποφασιστικά στο καινοτόμο πρόγραμμα PRODESA με την ελπίδα να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα σε όφελος των κατοίκων τους. Η παρουσία στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, των δημάρχων Αλίμου, Αγίου Δημητρίου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης το αποδεικνύει.


Εκπρόσωποι των 14 φορέων που συμπράττουν στο καινοτόμο έργο.


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Τζένη Μπάντου 18.05.17
Μήπως θα ήταν καλύτερα να περιγραφούν έστω περιληπτικά σε τι αφορά το πρόγραμμα !???!! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων .
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.