ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Πάγος" στην κυβέρνηση από τους εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Συζήτηση μετά το 2018

1 5 ΜΑΙΟΥ 2017, 10:35

Παρά την αισιοδοξία που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση για την άμεση συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.  

Σε ανακοίνωσή του το EWG επικαλείται ως προς το χρέος την απόφαση του Μαΐου του 2016. Ουσιαστικά υποδεικνύει πως τα όποια μέτρα για την ελάφρυνσή του, παραπέμπονται για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018 και συνεπώς, μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016», προσθέτει.

Σε εκείνη την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπεταιι πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ

"Πάγος" ήρθε και από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαιώνοντας τα όσα αποφάσισε το έκτακτο EuroWorking Group το απόγευμα της Πέμπτης λέγοντας ότι δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt, που υποστήριζε το αντίθετο.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαία τα μέτρα για το χρέος» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ESM

To ίδιο μήνυμα στην Αθήνα, ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα έστειλε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εν όψει των συζητήσεων που ξεκινούν, στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας-δανειστών για χρέος, πλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ESM, Wolfgang Proissl, είπε ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».
 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νίκος Γιαννιός 08.05.17
Μπράβο στα παληκάρια. Δώσανε και τα σώβρακα και δεν πείρανε ούτε κωλόχαρτο για το σκούπισμα.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.