ΒΟΥΛΑ

Γρ. Κωνσταντέλλος: “Τα ελικόπτερα Χιούι είναι αξιόπιστα, αλλά δεν έχουν προχωρημένα συστήματα”

0 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 22:55

“Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, παρότι είναι παλιά είναι αρκετά αξιόπιστα”, σημειώνει στον Alpha 96,5 ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έμπειρος κυβερνήτης της πολιτικής αεροπορίας, μετά την τραγική κατάληξη του στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1H “Χιούι” στην Ελασσόνα της Θεσσαλίας.

Ωστόσο ο ίδιος εξηγεί πως τα εν λόγω ελικόπτερα “δεν έχουν συστήματα (σ.σ. ηλεκτρονικά) προχωρημένα για να εκτελέσουν με πολύ μεγάλη ασφάλεια και ακρίβεια χαμηλές πτήσεις. Έτσι εναπόκειται στην εμπειρία και στη γνώση του πληρώματος, κάτι που το χθεσινό πλήρωμα το είχε.”

Ακολούθως ο κ. Κωνσταντέλλος υπογραμμίζει ότι τα συστήματα τα οποία διαθέτουν σύγχρονα ελικόπτερα επιτρέπουν τον εντοπισμό επικίνδυνης προσέγγισης με το έδαφος, ενώ το Χιούι “διαθέτει συστήματα τα οποία του επιτρέπουν να κάνει πτήση δια οργάνων, δεν έχει όμως συστήματα terrain masking, η δυνατότητα που έχει το ελικόπτερο να πετάξει πολύ χαμηλά να διαβάσει το έδαφος και να κάνει πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω απ’ αυτό.”

Αμέσως μετά ο κυβερνήτης πολιτικής αεροπορίας τονίζει την παρουσία των ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ στο σημείο της πρόσκρουσης καθώς “πολύ δύσκολα ακόμη και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία έχουν τα ελικόπτερα μπορούν να διαβάσουν και να δώσουν έγκαιρη προειδοποίηση στους χειριστές” και υπενθυμίζει πως η εν λόγω περιοχή είναι αρκετά δύσκολη και πριν από 40 χρόνια λίγα μίλια πιο μακριά ένα ελικοφόρο της Ολυμπιακής είχε καταπέσει

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.