ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΔΝΤ Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017

0 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 17:24

Χαμηλώνει τις προσδοκίες του για το ποσοστό ανάπτυξης που περιμένει για το 2017 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, μείωση κατά 0,6% του ΑΕΠ περιμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2017 όπως αναφέρει στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Αναθεωρεί προς τα κάτω, σε  2,2% του ΑΕΠ την προηγούμενη πρόβλεψη (του Οκτωβρίου του 2016) για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017. Για το 2018 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7%.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% το 2017 παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη σε σύγκριση με αυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων όπως η Barclays που προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,4% και η Citi που βλέπει 0,5% για τη φετινή χρονιά.

«Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στηρίζονται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με βάση τα τελευταία ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο στις Εαρινές του Προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, κρατώντας τις αναλυτικές προβλέψεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και του Χρέους ως την αυριανή δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης Fiscal Monitor.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα το 2018 δεν θα είναι πάνω από 1,6%, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Όσον αφορά, δε, στα στοιχεία του 2016, το Ταμείο παραπέμπει στα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και στις ανακοινώσεις της Eurostat που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα και δείχνουν πλεόνασμα κοντά στο 4%.

Προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 21,9% αντί 21,3%, ενώ για το 2018 δεν προβλέπεται υποχώρηση της κάτω από τα επίπεδα του 21%, με δεδομένο ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική ανεργία έχει αποκτήσει δομικά στοιχεία κι ως εκ τούτου η αποκλιμάκωση της θα είναι βραδεία και μόνο υπό την προϋπόθεση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο πήχης για φέτος ανεβαίνει στο 1,3% από το 0,6% του Οκτωβρίου, καθώς οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 1,4%, με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2022.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.