ΑΛΙΜΟΣ

Μαρίνα Αλίμου: Καθοριστικές οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στο επενδυτικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 1 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 18:38
Δήμαρχος: Ως διοίκηση μας ενδιαφέρει η συνεργασία και όχι η ανούσια αντιδικία"

Με 23 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), ανάμεσα στο Δήμο και στο ΤΑΙΠΕΔ για το επενδυτικό πρόγραμμα της Μαρίνας του Αλίμου, της μεγαλύτερης Μαρίνας ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών της Μεσογείου. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ "Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι" και της παράταξης του ΚΚΕ "Λαϊκή Συσπείρωση".

Τόσο η παράταξη του πρώην Δημάρχου Θάνου Ορφανού όσο και η παράταξη της "Ελληνικής Αυγής" του Χαρ. Μέξα, άσκησαν κριτική με φανερή την προσπάθεια υποβάθμισης της σπουδαιότητας της επιτυχίας της Δημοτικής Αρχής παρά το γεγονός ότι στο τέλος ψήφισαν θετικά.

Εξαίρεση αποτέλεσε η παράταξη του Νίκου Τσαρπαλή(N.Δ.), ο οποίος αν και απουσίαζε εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό του σύμβουλο Νίκο Αλεξόπουλο, που  τοποθετήθηκε πολύ θετικά επί του θέματος, προτρέποντας μάλιστα  τους συναδέλφους του να ξεφύγουν από τη μίζερη αντιμετώπιση της ισοπεδωτικής αντιπολιτευτικής πρακτικής. 

Δεν έλειψαν επίσης,  οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη και στον πρώην δήμαρχο Θ. Ορφανό, ο οποίος παρά την επίκληση του Δημάρχου να μην αναφερθούν στο παρελθόν,  επέμενε να αναφερθεί στο θέμα της μετακίνησης του Κολυμβητηρίου που είχε συμφωνηθεί επί των ημερών του λέγοντας πως η διοίκησή του δεν είχε συναινέσει σ' αυτό, για να διαψευσθεί από τον Δήμαρχο,  ο οποίος του είπε ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη δέσμευση γι' αυτό. 

Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Κονδύλης είπε πως οι επίσημες συμφωνίες κλείνονται βάζοντας οι ενδιαφερόμενοι τις υπογραφές τους και στην περίπτωση της μη μετακίνησης του Κολυμβητηρίου δεν υπήρξε καμία έγγραφη δέσμευση της τότε διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ προς το Δήμο Αλίμου. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε μία άλλη παρουσίαση, τον Δεκέμβριο του 2013, επί δημαρχίας Θάνου Ορφανού, όταν παρουσιάστηκε το Master Plan για την επένδυση της Μαρίνας του Αλίμου από την τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκπρόσωπός του,  κ. Ταπραντζής, είπε ότι δεν γνώριζε ότι η δημοτική αρχή δεν επιθυμούσε τη μετακίνηση του Κολυμβητηρίου! (To Master Plan του ΤΑΙΠΕΔ, η  Μαρίνα Αλίμου  και το Κολυμβητήριο). 

Τσιτσογιαννοπούλου: Το Κολυμβητήριο δεν υπήρχε στο χώρο της Μαρίνας στη Σ.Μ.Π.Ε. του 2014 

"Ενημέρωση για τη διαδικασία επένδυσης στη Μαρίνα Αλίμου και τη σύναψη σχετικής συμφωνίας - πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλίμου και του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε" ήταν ο τίτλος της εισαγωγής του θέματος, στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, πρώτη τοποθετήθηκε η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος, η οποία είπε πως, το Ταμείο άκουσε με τη δέουσα προσοχή τις απόψεις του Δημάρχου κ. Κονδύλη και τις σεβάστηκε. Αναφορικά δε, με το ζήτημα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου,  υπογράμμισε ότι, στην Στρατηγική Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του 2014, το Δημοτικό Κολυμβητήριο δεν ήταν μέσα στους χώρους της Μαρίνας.

Το γεγονός ότι τελικά παραμένει ως έχει, αυτό οφείλεται στις συνεχείς επαφές που είχαμε με τη σημερινή διοίκηση του Δήμου και όλως ιδιαιτέρως με τον Δημάρχο Ανδρέα Κονδύλη, το 2015 και το 2016, με αποτέλεσμα η ΣΜΠΕ να τροποποιηθεί και το Κολυμβητήριο να μείνει οριστικά στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Στη συνέχεια η Βασιλική Τζανετάτου (ΤΑΙΠΕΔ) παρουσίασε το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (ΜasterPlan).

Ανδρέας Κονδύλης: Χαράζουμε το μέλλον

Οι παρεμβάσεις του Δημάρχου κ. Κονδύλη καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και τα όσα είπε γενικότερα, σε συνδυασμό με τη  Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας (ΜοU) ανάμεσα στο Δήμο και στο ΤΑΙΠΕΔ που ενεκρίθη από το Διοικητικό του Συμβούλιο την 31η Μαρτίου 2017, έδειξαν ότι η υπόθεση της Μαρίνας πάει από το καλό στο καλύτερο. 

Ο κ. Κονδύλης χαρακτήρισε την απόφαση "μεγάλη" και σημαντική αναγνωρίζοντας πάντως, ότι έχουν μπροστά τους αρκετό δρόμο να διανύσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπογράμμισε πως, με την απόφαση αυτή, χαράζεται το μέλλον του Αλίμου για τα επόμενα 40-50 χρόνια. 

Σχετικά με την παραμονή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στη θέση που βρίσκεται σήμερα, ασφαλώς και το θεωρεί μία μεγάλη επιτυχία, όμως εκτός απ' αυτό, ο δήμος θα έχει και άλλα οφέλη, όπως το κέρδος από τα δημοτικά τέλη που θα υποχρεούται να πληρώνει ο επενδυτής, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο και πάντοτε μέσα σε λογικά πλαίσια, όπως ανέφεε. 

Θύμισε δε, πως, με τα έως τώρα, ο δήμος εισέπραττε 10.000 ευρώ ετησίως, ενώ με την επένδυση, στα 18.500 τ.μ. που θα δομηθούν θα εισπράττει πολλά περισσότερα. 

Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, ευχαρίστησε τόσο των υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, όσο και τους συνεργάτες του στο Δήμο, που, όλοι μαζί, μελέτησαν και ασχολήθηκαν επί μακρόν, ώστε να υπάρξει αυτό το καλό αποτέλεσμα. "Ως διοίκηση, μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συνεργασία και όχι η ανούσια αντιδικία", τόνισε σε μια αποστροφή των παρεμβάσεων - τοποθετήσεών του. 

Πέραν αυτών, πάντως, ξεκαθάρισε ότι, θα παρακολουθεί κάθε στιγμή τα όσα προβλέπει η συμφωνία και εφ' όσον χρειαστεί, θα κινηθεί αναλόγως, υπερασπιζόμενος σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα του Δήμου. 

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων 

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκαν οι Θάνος Ορφανός, Νίκος Αλεξόπουλος, Ελένη Μπελιά και Χαρ. Μέξας.

Ο τ. δήμαρχος κ. Ορφανός, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της δόμησης των ακινήτων, χαρακτηρίζοντας τον συντελεστή "τεράστιο", ζητώντας να δεσμευθούν οι αρμόδιοι για το υψόμετρο, να υπάρξει μέριμνα για τον ναυταθλητισμό (ΝΟΚ), καθώς και για τους Αλιμιώτες που ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία και την ενοικίαση σκαφών.

Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, ζήτησε να βρίσκονται σε εγρήγορση, διεκδικώντας κάθε τι θετικό για το δήμο που απορρέει από τη συμφωνία αυτή.

Σ' ότι αφορά την ενημέρωση που τους έγινε από τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ, είπε πως δεν τους διαφώτισε όσο έπρεπε και όσο ανέμεναν. Παρ' όλα αυτά πάντως, και με τις όποιες επισημάνσεις έκαναν ως παράταξη,  δήλωσε ότι θα δώσουν θετική ψήφο.

Από την πλευρά της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., απόντος του επικεφαλής κ. Τσαμπαρλή, όπως προαναφέραμε, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Αλεξόπουλος, ο οποίος, για μία ακόμα φορά, ήταν ο πλέον ξεκάθαρος.

Για την ακρίβεια, ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι, "ως αντιπολίτευση δεν μπορούμε να λέμε όχι σε τέτοιες επενδύσεις λόγω ιδεοληψιών και άλλων τέτοιων πολιτικών αγγυλώσεων. Αυτό δείχνει μιζέρια και κακομοιριά. Θεωρώ πως αυτές οι στιγμές για την πόλη μας είναι ιστορικές κι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια. Η προσωπική μου κατεύθυνση είναι ναι. Θα το υπερψηφίσω".

Έκλεισε δε, φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα την επένδυση που έγινε στο διπλανό τους δήμο,  το Παλαιό Φάληρο,  την Μαρίνα του Φλοίσβου.

Ελένη Μπελιά: Διαφωνούμε...

Η εκπρόσωπος του συνδυασμού "Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι" (ΣΥΡΙΖΑ), είπε πως διαφωνούν με την εισήγηση της διοίκησης. Δήλωσε την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρθηκε στη μεγάλη οικοδομική κάλυψη και ότι είναι απέναντι στο έργο γιατί δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Εν ολίγοις, η ψήφος τους είναι αρνητική.  

Η δημοτική σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" (ΚΚΕ) Κυριακή Καμαρινού, μίλησε για ξεπούλημα της Μαρίνας. "Ουσιαστικά είναι ξεπούλημα αυτό που γίνεται" είπε και πως μ' αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το έγκλημα του ξεπουλήματος αυτού του δημόσιου χώρου. 

"Δεν έπρεπε να συνδιαλαγούμε με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, για να αποτρέψουμε αυτό που πάει να συμβεί", ανέφερε καταψηφίζοντας βέβαια το  θέμα. 

Χαρ. Μέξας: Διπρόσωπος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μέξας (Ελληνική Αυγή), ακούγοντας την κυρία Μπελιά νωρίτερα να λέει τα όσα είπε, κατηγόρησε αυτήν, την παράταξή της στον Άλιμο και το κόμμα της (ΣΥΡΙΖΑ) πως, με το ένα πόδι είναι στο Μαρξισμό και με το άλλο στον Καπιταλισμό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, εξελέγη με συνθήματα που έλεγαν ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και αυτή τη στιγμή έχει γίνει πιο δωσίλογος και από τον Τσολάκογλου. 

Σχετικά με την επένδυση στη Μαρίνα, εξέφρασε την άποψη πως οι επενδυτές παίρνουν χρυσάφι και ως αντάλλαγμα προσφέρουν... καθρεφτάκια.

Χαρακτήρισε το ζήτημα καθαρά πολιτικό και πως η Διοίκηση του Δήμου μέσα σ' αυτό το περιβάλλον κάνει ότι καλύτερο μπορεί. 

Στέφανος Διαμαντής: Η υλοποίηση ενός οράματος

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Στέφανος Διαμαντής, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι, αυτό είχε θετική κατάληξη για το Δήμο, επειδή οι προσπάθειες του ίδιου του Δημάρχου κ. Κονδύλη και της ομάδας του, υπήρξαν συνεχείς, σοβαρές και πάνω απ' όλα τεκμηριωμένες. Η συμφωνία αυτή, είναι η υλοποίηση ενός οράματος από το σύνολο αυτών που ονειρεύεται αυτή η Διοίκηση για ολόκληρη την πόλη. 

Επισήμανε μάλιστα πως, η επένδυση αυτή, πέραν όλων των άλλων, θα δώσει αντικείμενο εργασίας σε πολλούς επαγγελματίες της περιοχής του Αλίμου, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση και άλλων πραγμάτων, όπως για παράδειγμα η επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στην πόλη. 

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δώρα Σύρμα μίλησε για "μια καλή συμφωνία που πέτυχε η Διοίκηση με το ΤΑΙΠΕΔ", λαμβανομένου υπ' όψιν πως, οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ άσχημες για την πατρίδα μας. 

"Παλεύουμε για το καλύτερο δυνατόν, προς όφελος των δημοτών μας. Κερδίσαμε πολλά και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε συνεχώς όσο περισσότερα μπορούμε", ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή της. 

Για το θέμα μίλησαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Αναστασία Σιμητροπούλου, Μαρία Αραπάκη, Μαρ. Ανανιάδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ταξιάρχης Δήμου, Γιάννης Πέτσας, Ν. Παπανικολάου, Αλ. Γιαννούτσου κ. ά. 


 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Μετανιωμενη 13.04.17
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ.ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.