ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Παλαιό Φάληρο: Εγκαινιάστηκε το νέο πάρκο στο Τροκαντερό (ΦΩΤΟ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ - ΦΩΤΟ "V" 3 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, 10:24

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, διάλεξε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, για να προσφέρει ένα ακριβό "μονόπετρο", όχι μόνο στην πόλη του, αλλά και σ' ολόκληρη την Αττική, εγκαινιάζοντας το νέο θαυμάσιο Πάρκο των 22 στρεμμάτων, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, στο Τροκαντερό.

Ένα ακόμα τμήμα του παραλιακού μετώπου του Παλαιού Φαλήρου μεταμορφώθηκε σε όαση και προστέθηκε στις υπάρχουσες αναπλάσεις, στολίζοντας το παραλιακό μέτωπο της πόλης, εκεί που άλλοτε υπήρχαν μόνο μπάζα, σκουπίδια και ξερόχορτα.  Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, κ. Συμεών, με παρευρισκόμενους, τη βουλευτή Αθηνών και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, τους βουλευτές της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και τον τέως Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού παρέστησαν οι δήμαρχοι: Νίκος Σαράντης (Αγίων Αναργύρων - Καματερού και πρόεδρος της ΠΕΔΑ), Ανδρέας Κονδύλης (Αλίμου), Δημήτρης Κάρναβος (Καλλιθέας - Μοσχάτου), Γιάννης Κωνσταντάτος (Ελληνικού - Αργυρούπολης), Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου), Δημ. Κιούσης (Κορωπίου) κ. ά.  

Στο χαιρετισμό του Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες του έργου, δίνοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία, σχετικά με την γενικότερη ανάπλαση όλης αυτής της έκτασης και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής η οποία και το χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου. 

Διον. Χατζηδάκης: Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις δυσκολίες αυτού του έργου

Το έργο της ανάπλασης των 22 στρεμμάτων που παραδίδεται στη χρήση των δημοτών, αποτελεί μία σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση.  Αναδεικνύει το Βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα, αναβαθμίζοντας την περιοχή και προστίθεται στην όλη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, είπε ο Δήμαρχος. 

Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, εξήγησε ότι, αν  το έργο αυτό, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος αρκετά εύκολο, εν τούτοις, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο ήταν, προκειμένου να πάρει τη σημερινή του μορφή. Πάνω σ' αυτό τόνισε: "Επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες το περασμένο καλοκαίρι, μεταφέρθηκαν 22.345 κυβικά μπάζα και σκουπίδια. Αυτό σημαίνει, 1.120 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών, στη χωματερή και στην υπό κατασκευή προβλήτα στο Ικόνιο του Πειραιά.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι επί 10 χρόνια μπαζωνόταν η θάλασσα για να φθάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Εδώ, ας έχετε υπ' όψιν σας πως, τη δεκαετία του '70 η θάλασσα έφθανε πίσω από την εκκλησία.

Εξ αιτίας λοιπόν, αυτού του γεγονότος, απαιτήθηκε η μεταφορά 8.000 κυβικών κηπευτικού χώματος, η διαμόρφωση δρόμων και η κατασκευή τοιχίου για την τοποθέτηση περίφραξης τύπου ΑΣΚΟΤ.

Μετά έγινε η φύτευση: 345 μεγάλα δένδρα, κυπαρίσια, κουκουναριές και χαρουπιές, 2.420 υψηλοί θάμνοι, 13.000 τ.μ. χλοοτάπητας σε ρολό, 30 αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά, τοποθέτηση και κάλυψη 215 τ.μ. με πέργκολες, τοποθέτηση 32 αυτόνομων καθιστικών, τοποθέτηση ενιαίων καθιστικών (θεατράκι) συνολικού μήκους 77 μέτρων, δημιουργία χωμάτινων σταθεροποιημένων δαπέδων περιπάτου 2.200 τ.μ., μεταλλική περίφραξη μήκους 460 μέτρων, πλήρες σύστημα αυτοματοποιημένης άρδευσης μήκους 12.300 μ. με 450 υπόγειους εκτοξευτήρες και δύο μεταλλικές δεξαμενές νερού 50 κυβικών, με αυτόνομο αντλιοστάσιο". 

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως, το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια και ότι, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίησή του, έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. 

Ρένα Δούρου: Πάρκο για όλους τους πολίτες 

Στη δική της ομιλία η κυρία Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, το εξαιρετικό αυτό πάρκο που εγκαινιάζει η ίδια, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε από τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό και ότι, αυτό δεν ανήκει μόνο στους δημότες του Παλαιού Φαλήρου, αλλά σε όλους τους πολίτες της Αττικής γης. 

"Το έργο αυτό ξεκίνησε από τον προκάτοχό μου και το εγκαινιάζω εγώ. Τι υποδηλώνει αυτό; Δηλώνει πως η Τ. Α. αντιμετωπίζει γραφειοκρατία, αγκυλώσεις και δυσκολίες που βολεύουν πολλούς και πολλές. Από την κεντρική διοίκηση μέχρι τα απλά στελέχη και τους εργαζόμενους" τόνισε η κυρία Δούρου, μη διστάζοντας να φέρει στην επιφάνεια το μόνιμο πρόβλημα της χώρας που ακούει στο όνομα Ελληνική γραφειοκρατία."Εγκαινιάζουμε σήμερα, σε μια περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών, κρίσης πολιτικής και μιας λαμπρής ευκαιρίας. Της συζήτησης για τον Καλλικράτη και της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Καλό είναι όλα τα κόμματα, όλοι οι φορείς να πάρουν μέρος και όχι με προσχήματα να απόσχουν, γιατί είναι ένας διάλογος που θα φέρει αλλαγές, που επιτέλους δεν θα χρειάζονται 10 χρόνια για να γίνει ένα έργο σαν κι αυτό.

Για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματική Αυτοδιοίκηση κι όχι ετεροδιοικούμενη, για να γίνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Περιφερειακή διακυβέρνηση, για να μπορεί η Πατρίδα να ελπίζει. Καλώ όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων να βοηθήσουν σ' αυτό το διάλογο" κατέληξε η κυρία Δούρου.  

Στέργιος Πιτσιόρλας: Συνεργασία για το καλό της χώρας 

Δικαίως έχουν ακουστεί τα πλέον θετικό λόγια από δημάρχους για τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος όχι μόνο ξέρει να τους ακούει, αλλά και να κινείται γρήγορα δίνοντας λύση σε πολλά προβλήματά τους. 

Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτησή του την ημέρα εκείνη των εγκαινίων, όταν παραδέχθηκε ότι δεν αξίζει στην πατρίδα μας, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα και πως πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα συνεργαζόμενοι και αξιοποιώντας τα φυσικά της χαρίσματα ώστε να επωφεληθούμε όλοι. "Τέτοιο μέτωπο στη θάλασσα δεν έχει καμία πρωτεύουσα στον κόσμο. Από αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να ζει όχι μόνο η Αθήνα αλλά ολόκληρη η Ελλάδα. Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μαζί τεράστια προσπάθεια για να κάνουμε την Ελλάδα διαφορετική από αυτό που είναι σήμερα" τόνισε ανάμεσα και σε άλλα. 

"Σκεφθείτε πως ήταν αυτός ο τόπος επί δεκαετίες και πως είναι σήμερα" είπε,  σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες όπως αυτές που έκαναν ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και η Περιφέρεια. "Όπως το κάναμε κι εμείς που δώσαμε τη δυνατότητα στο Δήμο και στην Περιφέρεια να υλοποιήσουν αυτό το έργο. Να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα και για το υπόλοιπο κομμάτι που ζητάει ο κ. Χατζηδάκης για αξιοποίηση". 

"Εύχομαι σε λίγο χρόνο να μπορούμε να εγκαινιάζουμε και την ολοκλήρωση του έργου μετά τη νέα παραχώρηση", κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας. 

Διονύσης Χατζηδάκης: Σας ζητώ να το αγαπήσετε 

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου ζήτησε απευθυνόμενος στον κόσμο να αγαπήσουν το νέο πάρκο να το διατηρήσουν καθαρό και λειτουργικό για να το χαίρονται πάντα. "Εμείς οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης" είπε, "είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και όχι για να πάρουμε". 


Στο κόψιμο της κορδέλας Ντόρα Μπακογιάννη, Στέργιος Πιτσιόρλας, Διονύσης Χατζηδάκης, Ρένα Δούρου και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών. 

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό ο οποίος ενέγραψε το έργο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, τη διάδοχό του Ρένα Δούρου, που υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του και όλους όσους συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια. Όπως, την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Θεοτοκάτου, τον Δ/ντή της Περιφέρειας κ. Φλώρο, τους διαφόρους φορείς του δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΡΑΜ κλπ.), καθώς και τους Τάσο Τσαρπαλή, Μυρτώ Παπαδοπούλου και όλους τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας  και της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Αθανασίου της Lamda Development και την οικογένεια Κουβαρά για τις χορηγίες τους στα γλυπτά που στολίζουν το Πάρκο. 


Ρένα Δούρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Πίσω αριστερά ο δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης. 


Ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός (αριστερά). 


Ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου (δεξιά). Στο μέσον η κυριά Θεοτοκάτου.  
Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Δούμας. 


Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος με τον δημοσιογράφο  Στέφανο Κωνσταντινίδη και την πανέμορφη κορούλα του, Κάλια. 


Η αντιδήμαρχος Βίκυ Ανδρικοπούλου (δεξιά) και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Μιχαλοπούλου. 
Τόνια Αντωνίου, Διονύσης Χατζηδάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Γιάννης Κωνσταντάτος, Θεόδωρος Κανέλλος. 
Οι "Τρεις Χάριτες" δωρεά της οικογένειας Κουβαρά. 


Οι δήμαρχοι Γιάννης Κωνσταντάτος, Ανδρέας Παχατουρίδης με τον αντιδήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιώργο Ασημακόπουλο.  


Οι δήμαρχοι Διονύσης Χατζηδάκης και Γιάννης Κωνσταντάτος, μπροστά από το υπέροχο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου. 
Αυτός είναι ο χώρος, ανάμεσα στο Tae Kwo Do και στο Ναυτικό Μουσείο, απέναντι ακριβώς από την παραλιακή είσοδο του νέου Πάρκου, που παραχωρείται στο δήμο για ανάπλαση και αξιοποίησή του, σύμφωνα με τα όσα είπαν ο υφυπουργός κ. Πιτσιόρλας και ο δήμαρχος κ. Χατζηδάκης. 
Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Περιπατητής 23.03.17
Ωραία βόλτα σε καταπράσινο περιβάλλον.Τύφλα ναχει ο Εθνικός Κήπος στην Αθήνα.
Απάντηση
Μάκης Μαρκαντωνάτος 23.03.17
Θαυμάσιο,Εντυπωσιακό,Λειτουργικό και προσεγμένο.Κύριε Χατζηδάκη να είστε καλά.
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 23.03.17
Δήμαρχέ μας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.