ΕΓΚΛΗΜΑ

Τελικά μειώνεται ή αυξάνεται η αστυνόμευση από τις συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων;

του Γιάννη Καλογερά-Κονταρίνη 1 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, 19:00

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε Καλλικρατικούς Δήμους τον τελευταίο καιρό, από τις συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων στο πλαίσιο της διοικητικής αλλά και οικονομικής αναδιάρθρωσης της Ελληνική Αστυνομίας.

Δήμαρχοι και κάτοικοι των περιοχών, στις οποίες καταργούνται ή συγχωνεύονται Αστυνομικά Τμήματα διαμαρτύρονται, καθώς υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αστυνόμευση στην περιοχή και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας πάρουμε το παράδειγμα του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Στον Καλλικρατικό αυτόν δήμο υπήρχε ένα Αστυνομικό τμήμα σε κάθε ενότητα. Όμως μετά το προεδρικό διάταγμα για την αναδιάρθωση της ΕΛ.ΑΣ τα τρία τμήματα συγχωνεύονται σε ένα, και συγκεκριμένα τα τμήματα Τάξης και Ασφάλειας θα συστεγαστούν όλα στο Α.Τ. Βουλιαγμένης.

Σε κάθε αστυνομικό τμήμα υπάρχουν θέσεις που πρέπει οπωσδήποτε να επανδρώνονται με προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ όπως αυτή του σκοπού, του Αξιωματικού υπηρεσίας, αρχείο, γραμματέας κ.α. Το υπόλοιπο προσωπικό εκτελεί αποστολές εκτός τμήματος.

Συγκεκριμένα για τα τρία πρώην τμήματα του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης απαιτούνταν περίπου 45 άτομα για την κάλυψη διοικητικών θέσεων και ως εκ τούτου το δυναμικό αυτό δεν μπορούσε να διατεθεί σε περιπολίες και καθήκοντα αστυνόμευσης.

Με τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων του παραδείγματός μας, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στα 15 περίπου άτομα και θα επιτρέψει σε σημαντικό αριθμό αστυνομικών να ασχοληθεί με τα καθήκοντα τους εκτός γραφείου.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η αστυνόμευση ενός δήμου δεν εξαρτάται από το πόσα αστυνομικά τμήματα διαθέτει μέσα στα διοικητικά του όρια, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως ικανότητα ηγεσίας, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις και όχι πίσω από ένα γραφείο, και άλλα.

Άρα σε κάθε μία περίπτωση συγχώνευσης αστυνομικών τμημάτων θα πρέπει να εξετάζονται και να λαμβάνονται υπ' όψιν εκτός όλων των άλλων, και όλες οι παραπάνω παράμετροι.

Από την πλευρά της η Ένωση Αστυνομικών Ν/Α Αττικής χαρακτηρίζει ως θετικό μέτρο την συγχώνευση των τμημάτων, αρκεί να εξετάζονται χωριστά κάποιες περιπτώσεις που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως δήμοι μεγάλης έκτασης ή δήμοι που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχονται μεγάλο φόρτο επισκεπτών.

Επίσης επισημαίνουν ότι το προσωπικό που απελευθερώνεται από διοικητικές θέσεις όταν γίνεται συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων, να χρησιμοποιείται σε περιπολίες και αποστολές εκτός τμημάτων στο Δήμο και όχι να αποσπάται σε κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικές Αστυνομίας.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νίκος γεωργίου 17.03.17
Το άρθρο σας έχει σωστή βάση. Δεν λαμβάνει όμως υπ' όψιν κάποια πράγματα. α) Αν λ.χ. όταν τα τρία τμήματα είχαν 15 διοικητικές θέσεις, αυτά τα άτομα υποαπασχολούνταν ή όχι ; Αν ναι τότε με τη νέα δομή 15 άτομα για την συνενωμένη υπηρεσία ίσως αρκούν. Σε αυτή την περίπτωσή όμως ποιός δέσμευε τόσα πολλά άτομα στα γραφεία, αν π.χ. ο γραμματέας μπορούσε να κάνει και δουλειά αρχειοθέτη ; Αν όχι και τα 15 αρχικά άτομα αρκούσαν οριακά, τότε με τη νέα δομή τα 15 δεν θα αρκούν σίγουρα και η εξοικονόμηση δεν θα είναι 30 άτομα. ίσως μάλιστα να μην εξοικονομηθούν ούτε 15. Η πραγματική αναδιάρθρωση αφορά εκτός της εξοικονόμησης σκοπών τμημάτων κλπ και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να αυξηθεί το προσωπικό σε περιπολίες. Αν δεν γίνει αυτό δεν κάνουμε τίποτα. Ρωτήστε τη βάση της αστυνομίας για το τι πρέπει να γίνει. Όχι τους άεργους και άκαπνους συνδικαλιστές ή τους γραφειοκράτες της κατεχάκη. Δημιουργήστε ένα think tank και αξιοποιήστε από εκεί εφαρμόσιμες ιδέες για το μέλλον.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.