ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σε "αρχαιολογικό κλοιό" ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Ποιες περιοχές δεσμεύουν οι Αρχαιολόγοι

1 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, 12:11

Την πρόθεση να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο ένα μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και ένα μεγάλο τμήμα αστικού ιστού του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, γνωστοποιεί προς διάφορους φορείς, ανάμεσά τους η "Ελληνικόν Α.Ε." και το ΤΑΙΠΕΔ", η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η παραπάνω ενέργεια του υπουργείου Πολιτισμού εντάσσεται σε εκείνες τις ενέργειες, που είναι πανθομολογούμενο ότι σκοπό έχουν να αποτελέσουν τροχοπέδη στη μεγάλη επένδυση του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού. Είναι γνωστές άλλωστε, οι μεθοδεύσεις συγκεκριμένων ομάδων που αντιδρούν στην επένδυση του πρ. αεροδρομίου και οι οποίες είχαν βρει "ευήκοα ώτα" στο υπουργείο επί των ημερών του Αριστείδη Μπαλτά το καλοκαίρι του 2015, λίγο πριν την υπογραφή του 3ου μνημονίου, που είχε ως ρητή δέσμευση την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό.  

Πέρα όμως από την οριοθέτηση - μετά από 75 χρόνια λειτουργίας - του πρ. αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου, στη διαδικασία αυτή το υπουργείο φαίνεται, σύμφωνα με τα τοπογραφικά, να εντάσσει και ένα μεγάλο τμήμα του αστικού ιστού του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, βάζοντας κυριολεκτικά "αρχαιολογικό βρόγχο" σε ένα μεγάλο αστικό τμήμα του Δήμου. 

Κατηγορώντας την αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ότι όψιμα θυμήθηκε ν' ανακαλύψει την ύπαρξη αρχαιοτήτων στην περιοχή, προειδοποιεί πως η δημοτική αρχή δεν θα ανεχθεί να μοιραστεί μια σειρά αρμοδιοτήτων της με το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού βάσει του σχετικού νόμου για ότι θα ήθελε να φτιάξει ο δήμος ή ο κάθε πολίτης θα έπρεπε πρωτίστως να ζητήσει και να λάβει την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 
 
Ολόκληρη η δήλωση του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου

Μετά από 75 χρόνια λειτουργίας του πρ. Αεροδρομίου, την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων της πρ. Αμερικάνικης Βάσης και της κατασκευής των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού, θεωρούμε την συγκεκριμένη ενέργεια του ΥΠΠΟ, ατεκμηρίωτη, άκαιρη και εχθρική προς τους δημότες της πόλης μας, καθώς εκατοντάδες κάτοικοί μας, θα βρεθούν να έχουν εντός "αρχαιολογικού χώρου" τις κατοικίες και τις οικονομικές δραστηριότητές τους.

Βάσει του νόμου 3028/2002 που αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΠΟ προς τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, η οποιαδήποτε εκτέλεση έργου στην οριοθετημένη περιοχή της πόλης θα απαιτεί έγκριση από την τοπική εφορία αρχαιοτήτων, η οποία θα προηγείται από τις άδειες των άλλων Αρχών.

Για οποιαδήποτε παρέμβαση που θα θέλει να κάνει ο δήμος, π.χ. αναπλάσεις πλατειών, χωροθέτηση περιπτέρων, θέση κάδων απορριμμάτων και γενικότερα τον αστικό εξοπλισμό, θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των αρχαιολόγων, όπως και για κάθε οικοδομική δραστηριότητα, εγκατάσταση ή λειτουργία βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή εμπορικής επιχείρησης, τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών ή άλλων εγκαταστάσεων, οποιοδήποτε τεχνικό ή άλλο έργο κ.ά.

Καλούμε το ΚΑΣ να εξετάσει με προσοχή τη συγκεκριμένη πρόταση οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων στον Δήμο μας. Παράλληλα δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται, ούτε να δεχτούμε αλλά ούτε και να επιτρέψουμε να κηρυχθούν "αρχαιολογικές περιοχές", αστικές περιοχές του Δήμου, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ζωή των κατοίκων μας.

Η δημοτική αρχή δεν θα ανεχθεί να μοιραστεί μια σειρά αρμοδιοτήτων της με το ΥΠΠΟ, που ενόψει της μεγαλύτερης επένδυσης στην Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, "θυμήθηκε" μετά από 75 χρόνια ότι στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και στον αστικό ιστό του δήμου μας υπάρχουν αρχαία. Η αρχαιολογική υπηρεσία εκτός από το μισό πρ. αεροδρόμιο επιχειρεί να οριοθετήσει αστικές περιοχές της Αργυρούπολης του Ελληνικού και του Αλίμου ως "αρχαιολογικούς χώρους" 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Μυτιληνιά 07.03.17
Γνωστό και δοκιμασμένο κόλπο για να μη γόινονται οι επενδύσεις... Η άλλη μεγάλη επένδυση, το Αφάντου στη Ρόδο από τότε που κηρύχθηκε η μισή Ρόδος αρχαιολογικός χώρος από τον κ. Μπαλτά, έχει μεινει στάσιμη. Αν προχωρήσει η κήρυξη του παλιού ΑΛίμου και του Ελληνικού ως αρχαιολογικό χώρο (τώρα ξαφνικά οι αρχαιολόγοι θυμήθκαν ότι έχει αρχ. ενδιαφέρον όλη η περιοχή?), ούτε να σκάψουμε στην αυλή μας για να φυτέψουμε ένα δέντρο δε θα μπορούμε... Γιατί να πληρώσει ο επενδυτής όταν θα έχει την αρχαιολογική υπηρεσία να του σταματά την επένδυση όποτε θέλει? Προφάσεις για να μη γίνεται τίποτα...
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.