ΓΛΥΦΑΔΑ

O Ακαδημαϊκός και Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής προσκεκλημένος στο 4ο ΓΕΛ Γλυφάδας

1 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 10:05

Τη Δευτέρα 20/2/2017 στο Διασχολικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του 4ου Γενικού Λυκείου Γλυφάδας με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό Σταμάτης Μικέ Κριμιζή, Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμο Διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο τίτλος της ομιλίας του κου Κριμιζή ήταν: «Εξερεύνηση του Πλούτωνα και Έξοδος στο Γαλαξία. Τα Διαστημόπλοια New Horizons και Voyagers».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από οκτακόσιοι μαθητές των έξι Γενικών Λυκείων της Γλυφάδας, όπως και μαθητές Λυκείων του Αγίου Δημητρίου και της Αργυρούπολης.

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από τον Καθηγητή του 4ου Γενικού Λυκείου κο Παναγιώτη Πάσσα. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον οικοδεσπότη Διευθυντή του 4ου ΓΕΛ Γλυφάδας Μιχάλη Μαρκάκη και τον Δήμαρχο Γλυφάδας  Γιώργο Παπανικολάου.Στη συνέχεια διαβάστηκε ένα σύντομο βιογραφικό του κου Κριμιζή από την μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Γλυφάδας Ζωή Μήτσιου και ακολούθησε προβολή που ήταν αφενός σχετική με τα επιστημονικά επιτεύγματα του καλεσμένου και αφετέρου με κάποιες χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες στιγμής της προσωπικής του ζωής.

Τον κο Κριμιζή προλόγισε ο συμμαθητής του Χιώτης αγγειολόγος και αγγειοχειρουργός κος Αναστάσιος Τριπολίτης επίτιμος πλέον πρόεδρος της ελληνικής αγγειολογικής εταιρείας. Η υψίφωνος Δανάη Κωμοδρόμου αφιέρωσε στον ακαδημαϊκό τρία τραγούδια αφιερωμένα στα άστρα και το σύμπαν.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κος Κριμιζής που αναφέρθηκε διεξοδικά στην πτήση του διαστημοπλοίου New Horizons στον Πλούτωνα. Έδειξε την απογείωση του διαστημοπλοίου από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και μίλησε στους μαθητές για τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της οκταετούς πτήσης προκειμένου το διαστημόπλοιο να καταφέρει να είναι στο επιθυμητό σημείο την κατάλληλη χρονική στιγμή έτσι ώστε να πάρει τις απαραίτητες φωτογραφίες και να κάνει τις μετρήσεις που ήταν προγραμματισμένο να κάνει.

Χαρακτηριστικά είπε: «μετά από οκτώ χρόνια πτήσης το διαστημόπλοιο άργησε 70 δευτερόλεπτα να είναι στο κατάλληλο σημείο και αυτό μας δημιούργησε κάποια μικρά προβλήματα, που τα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δυο ιστορικά πλέον διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 που έχουν ξεφύγει πλέον από το ηλιακό μας σύστημα και κινούνται στο γαλαξία προκειμένου να συναντήσουν τον επόμενο ήλιο.

Πληροφόρησε τους μαθητές ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA το διαστημόπλοιο θα μπορεί να επικοινωνεί με τη γη και να μεταδίδει πληροφορίες μέχρι το 2025. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η επόμενη αποστολή της NASA είναι η εκτόξευση μέσα στο 2018 του Solar ProbePlus θα κατευθυνθεί προς τον ήλιο. Η συγκεκριμένη αποστολή ήταν το όνειρο του εδώ και 40 χρόνια και μόλις πέρυσι αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της από την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας στους μαθητές την παραίνεση ότι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία και το ήθος μας αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι και επιπλέον έκανε και τη θλιβερή διαπίστωση ότι όσα σπουδαία μυαλά έφυγαν και θα συνεχίσουν να φεύγουν, δυστυχώς δεν θα επιστρέψουν στη χώρα όσο η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη λείπουν από αυτή και όσο το σύστημα παραμένει άρρωστο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές προς τον κο καθηγητή από τις οποίες πρόεκυψε το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών για τα θέματα της Αστροφυσικής και του Διαστήματος. Ο κος Κριμιζής ακούραστος απήντησε σε όλες τις ερωτήσεις που απηύθυναν οι μαθητές και η εκδήλωση έκλεισε με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες των μαθητών με τον καθηγητή.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Γλυφάδας προσέφεραν στον κο Κριμιζή χαρακτηριστικά σαν ελάχιστη ανταπόδοση για την εξαιρετική τιμή που έκανε όχι μόνο στους μαθητές του σχολείου τους αλλά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Οι μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Χιώτη αστροφυσικό που ταξίδεψε και στους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά παράλληλα γνώρισαν και έναν σεμνό και ταπεινό επιστήμονα που είναι απόλυτα προσγειωμένος παρά το γεγονός ότι έχει σχεδιάσει περισσότερες από εξήντα πτήσεις στο διάστημα.

Kαθοριστική βοήθεια στη διοργάνωση προσέφερε ο δήμος Γλυφάδας αφ' ενός παραχωρώντας το χώρο του Διασχολικού σχολικού κέντρου, και αφετέρου στην προσφορά υλικοτεχνικής υποδομής που ήταν απαραίτητη για την όσο το δυνατόν αρτιότερη οργάνωση της εκδήλωσης.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 24.02.17
Mπράβο στο 4ο ΓΕΛ Γλυφάδας ! Πρέπει να διοργανώνονται τέτοιες εσπερίδες ώστε οι μαθητές να ακούνε και να μαθαίνουν! Ε... που θα πάει, όλο και κάποιος μαθητής θα ερεθιστεί για να κάνει κάτι διαφορετικό στη ζωή του!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.