ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη για την αποθήκη στον καταυλισμό του Ελληνικού που προμηθεύει καταλήψεις στα Εξάρχεια

0 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 14:04

Παρέμβαση του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκάλεσε η έρευνα του vimaonline.gr αλλά και δημοσίευμα της Καθημερινής, μέσω τον οποίων αποκαλύφθηκε το καθεστώς διαχείρισης σε μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες συγκέντρωσης εφοδίων για μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκεται στο Ελληνικό. 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως πως παραχωρήθηκε η διαχείρηση κρατικής δομής σε αλληλέγγυους, πως γίνεται η διαχείρησή της κ. ά. 

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένα ζευγάρι παιδικά πόδια στάθηκαν γυμνά μέσα στο χιόνι, μπροστά στον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον καταυλισμό, αλλά και μετά από φωτιά που είχε ανάψει πριν από λίγο καιρό στη συγκεκριμένη αποθήκη. 

Βαρβιτσιώτης: Πλήρης ασυδοσία επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας 

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρβιτσιώτης "πλήρης ασυδοσία επικρατεί σήμερα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, αφού οι  «αλληλέγγυες» ΜΚΟ που έχει εγκαταστήσει εκεί η Κυβέρνηση προμηθεύουν  σήμερα καταληψίες των Εξαρχείων".

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, η διαχείριση της κεντρικής αποθήκης των Ολυμπιακών  Εγκαταστάσεων του Ελληνικού -στην οποία και βρίσκονται άναρχα «στοιβαγμένοι» τόνοι αδιάθετου ανθρωπιστικού υλικού- έχει περιέλθει το  τελευταίο διάστημα εξ ολοκλήρου στην επονομαζόμενη ΜΚΟ «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία», καθώς και σε κάποιους «Ισπανούς αλληλέγγυους». «Μάλιστα», τονίζει, «οι βασικοί αποδέκτες και ωφελούμενοι των συγκεκριμένων αγαθών δεν είναι σήμερα όσοι διαμένουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, αλλά  καταληψίες των Εξαρχείων, αλληλέγγυοι , δηλαδή, που -με τη σειρά τους- έχουν καταλάβει παράνομα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και φιλοξενούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας», καταλήγει συγκεκριμένα.

Κλείνοντας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ  ρωτά, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό για τον λόγο που παρεχώρησε τον  έλεγχο μιας κρατικής δομής σε μία αγνώστου νομικής προελεύσεως και  λοιπών στοιχείων «αυτο-οργανωμένη» πρωτοβουλία πολιτών, καθώς και για το αν υπάρχει σχεδιασμός για τη σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί  έστω και καθυστερημένα- ο έλεγχος στην ασυδοσία των ΜΚΟ. 


Η ερώτηση του υπεύθυνου του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη 

Προς: κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Οι «αλληλέγγυοι» που εγκατέστησε η Κυβέρνηση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού προμηθεύουν σήμερα καταληψίες των Εξαρχείων

Η πλήρης κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού έχει δημιουργήσει σήμερα το απαραίτητο υπόβαθρο σε κάθε λογής Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) να υποκαθιστά τον κρατικό μηχανισμό και να δρα ανεξέλεγκτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο χώρος αυτός σήμερα όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού στο παρελθόν, αλλά, επιπρόσθετα, έχει μετατραπεί και σε μνημείο ασυδοσίας, αφού οι «αλληλέγγυες» ΜΚΟ που έχει εγκαταστήσει εκεί η Κυβέρνηση, συνεχίζουν να διαχειρίζονται καθημερινά «κατά το δοκούν» τεράστιες ποσότητες τροφίμων, ρουχισμού και φαρμακευτικού υλικού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα τόσο της εφημερίδας Καθημερινή (14.01.2017, σελ 12), όσο και του διαδικτυακού ιστοτόπου www.vimaonline.gr (11.02.17), τη διαχείριση της κεντρικής αποθήκης -στην οποία και βρίσκονται άναρχα «στοιβαγμένοι» τόνοι αδιάθετου ανθρωπιστικού υλικού- έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα εξ ολοκλήρου η επονομαζόμενη ΜΚΟ «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία», καθώς και κάποιοι «Ισπανοί αλληλέγγυοι».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι βασικοί αποδέκτες και ωφελούμενοι των συγκεκριμένων αγαθών δεν είναι σήμερα όσοι διαμένουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, αλλά «καταληψίες» των Εξαρχείων, «αλληλέγγυοι» , δηλαδή, που -με τη σειρά τους- έχουν καταλάβει παράνομα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και φιλοξενούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο Υπουργός:

• Για ποιο λόγο παρεχώρησε τον έλεγχο μιας κρατικής δομής σε μία αγνώστου νομικής προελεύσεως και λοιπών στοιχείων «αυτο-οργανωμένη» πρωτοβουλία πολιτών;

• Κάτω από ποιο καθεστώς γίνεται η διαχείριση της συγκεκριμένης κρατικής εγκατάστασης και η διάθεση του ανθρωπιστικού υλικού;

• Έχει υπογραφεί το προβλεπόμενο παραχωρητήριο και, αν ναι, μέχρι πότε είναι η χρονική ισχύς του;

• Υπάρχει σχεδιασμός για τη σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί -έστω και καθυστερημένα- ο έλεγχος στην ασυδοσία των ΜΚΟ;

• Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν διατεθεί στη χώρα μας για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.