ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η επένδυση του Ελληνικού

0 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 18:25
Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι αν η επένδυση του Ελληνικού δεν είχε συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα δεν θα γινόταν ποτέ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η επένδυση του Ελληνικού, η μεγαλύτερη στην Ν/Α Ευρώπη. Ενώ τα πάντα θα έπρεπε να είχαν τελειώσει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα στις 14 Νοεμβρίου του 2016, και αυτή την στιγμή στο πρ. Αεροδρόμιο να δουλεύουν μπουλντόζες, η Κυβέρνηση πελαγοδρομεί ανάμεσα σε ιδεοληψίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτήσεων των τεχνοκρατών της Τρόικας, καθώς, για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα όσο αφορά την Επένδυση του Ελληνικού.

Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι αν η επένδυση του Ελληνικού δεν είχε συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα δεν θα γινόταν ποτέ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς, οι ιδεοληψίες στελεχών του που έχουν καταλάβει νευραλγικές θέσεις στο δημόσιο προσπαθούν είτε να μπλοκάρουν είτε να καθυστερήσουν διαδικασίες, που είναι απαραίτητες για να κλείσει η επενδυτική διαδικασία.

Αρκετές φορές η καθυστέρηση γίνεται εν αγνοία Μαξίμου και Υπουργικών γραφείων καθώς μία συγκεκριμένη ομάδα η οποία εδώ και χρόνια προωθεί το δικό της "σοσιαλιστικό" σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, εργάζεται νυχθημερόν ώστε το συγκεκριμένο πλάνο είτε να ακυρωθεί από την κυβέρνηση (σε αυτό απέτυχαν) είτε να καθυστερήσει υπερβολικά και τα επενδυτκά κεφάλαια τα οποία είναι έτοιμα να διαχυθούν στην Ελληνική οικονομία να κατευθυνθούν σε άλλα επενδυτικά σχέδια.

Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ελληνικό

Κάτω λοιπόν από την πίεση των δανειστών η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, με αξιοσημείωτη καθυστέρηση προχώρησαν στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα γνωμοδοτήσει για το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Θανάσης Αραβαντινός, ενώ θα συμμετέχουν ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας του μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάντ Τσουμί και τρεις εν ενεργεία πανεπιστημιακοί.

Η δημιουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προβλεπόταν στον ν. 4062/2012, που καθόρισε το πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού. Εκτός από τους κ. Αραβαντινό και Τσουμί, στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιάννης Αίσωπος και ο καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Γιάννης Ψυχάρης.

Εκτός από την επιτροπή, από την στιγμή που θα κατατεθεί επίσημα από τον επενδυτή το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) θα υπάρξει και ένα δεκαπενταήμερο "παράθυρο" διαβούλευσης με φορείς (δήμους, περιφέρεια κ.α.).

Οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης

Τι λοιπόν δεν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που προτείνει:

1. Δημοσίευση προεδρικού διατάγματος ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) περί καθορισμού χρήσεων Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμα, (Απρίλιος 2017)

2. Ανακήρυξη πλειοδότη για άδεια καζίνο (Μάιος 2017)

3. Έκδοση ΚΥΑ για πολεοδόμηση και χωροθέτηση του Μητροπολιτικού πόλου (Ιούνιος 2017)

4. Διανομή του Ακινήτου σύμφωνα με το ΣΟΑ (Ιούνιος 2017)

Για να εγκριθεί το ΣΟΑ πρέπει πρώτα να έρθει προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς η ΣΜΠΕ - Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Φεβρουάριος του 2017 όπως προβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ).
Περιφέρεια, δήμοι, Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει γνωμοδοτήσουν σχετικά. Οι γνωμοδοτήσεις σύμφωνες ή όχι θα πρέπει να κατατεθούν στην ΣΟΑ και μετά στο ΣτΕ προς έγκριση. Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος σε περίπτωση που από το ΣτΕ γυρίσει πίσω την ΣΟΑ, ώστε να γίνουν διορθώσεις.

Εκτός από όλα τα παραπάνω εκκρεμούν ακόμα:

- Εκκρεμεί η γνωμοδότηση από το ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων), για το ποια θα είναι τα κτίρια τα οποία θα κηρυχθούν διατηρητέα, απόφαση η οποία είναι πολύ κρίσιμη για τα σχέδια των επενδυτών, και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.

- Εκκρεμούν οι πράξεις χαρακτηρισμού του πρ. αεροδρομίου από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Υπάρχει εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κηρυχθεί ολόκληρο το αεροδρόμιο περιοχή “απόλυτης προστασίας αρχαιοτήτων” και να αλλάξει όλο το καθεστώς του έργου. Απορίας άξιο είναι, για ποιο λόγο το ΚΑΣ "θυμήθηκε" ότι στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού ενδέχεται να υπάρχουν αρχαία όταν έχουν προηγηθεί η κατασκευή ολυμπιακών έργων, αμαξοστασίου Εθέλ και Τραμ κ.α. χωρίς καμία παρέμβασή του.

- Εκκρεμεί η απομάκρυνση του ΕΛΚΕΘΕ από την παραλία του Αγίου Κοσμου. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την εξεύρεση νέου χώρου από την πολιτεία.

- Εκκρεμεί η απομάκρυνση του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την εξεύρεση νέου χώρου από την πολιτεία.

- Εκκρεμεί η απομάκρυνση των υπηρεσιών της ΥΠΑ. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την εξεύρεση νέου χώρου από την πολιτεία. (Η μόνη υπηρεσία της ΥΠΑ που παραμένει είναι αυτή του FIR Αθηνών - ΚΕΠΑΘ)

- Εκκρεμεί επίσης η ίδρυση από το υπουργείο Οικονομικών του φορέα διαχείρισης του πάρκου

- Εκκρεμεί επίσης η εκκενωση των μεταναστών από το πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης παρά τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης που βγαίνουν από τα χείλη των αρμοδίων υπουργών αλλά και από τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να προχωρήσει η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη η οποία θα αλλάξει προς το θετικό το επενδυτικό περιβάλλον για την Ελλάδα, θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία με έσοδα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά συνέχεια δημιουργούν προσκόματα για την ακύρωση του έργου.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.