ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσακαλώτος: Ολοκληρώσαμε μόλις το 1/3 των δεσμεύσεων

1 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 18:48

Δεδομένα της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα και λίγο πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Τα 2/3 των προαπαιτουμένων ενεργειών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παραδέχεται η κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, το 1/3 των όρων έχει ολοκληρωθεί, ενώ ένα πρόσθετο 1/3 είναι σε εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι στο σημείωμα περιγράφονταν μια σειρά από δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων, οι δανειστές ανέφεραν ότι οι προτάσεις δεν ήταν αρκετά καλές, ανέφερε άλλος αξιωματούχος στο Bloomberg.

Το δημοσίευμα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup. Σε αυτήν ανέφερε πως έχει ήδη υλοποιηθεί το 1/3 των συμφωνηθέντων, το υπόλοιπο 1/3 είναι σε εξέλιξη και το τελευταίο 1/3 είναι και το δυσκολότερο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που απομένουν. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αναφερθεί και στα εκκρεμή ζητήματα που αφορούσαν φορολογικό, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας στην επιστολή Τσαλώτου, η οποία και δεν ικανοποίησε τους δανειστές, η ελληνική πλευρά πρότεινε:

1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018.

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι πλέον φανερό πως στην κυβέρνηση υπάρχει διγλωσσία. Άλλα αναφέρουν στο εσωτερικό κι άλλα στο εξωτερικό.

Ενώ στο εσωτερικό η κυβέρνηση κατηγορεί τους δανειστές πως αυτοί ευθύνονται που καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση -με βαριές επιπτώσεις στην οικονομία, που καταγράφονται και στην προχθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής- είναι η ίδια η κυβέρνηση που ομολογεί στους ξένους δανειστές πως δεν έχει κάνει όσα υποσχέθηκε.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την τρίτη υπόσχεση Τσακαλώτου, η Αθήνα  επιδίδεται σε τακτικισμούς για το 30% των πιο σκληρών μέτρων και υπόσχεται να τα εφαρμόσει όλα, αν και εφόσον κλείσει η συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοικτά θέματα, όπως τα πλεονάσματα μετά το 2018, αν θα μπει ή θα φύγει το ΔΝΤ κλπ.

Με τα δεδομένα αυτά, εξηγείται και γιατί δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν καν στην Αθήνα οι θεσμοί -ούτε καν για το θεαθήναι, όπως επιχειρήθηκε τον Δεκέμβριο.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νίκος Γιαννιός 31.01.17
Κι όμως μέχρι χθες έλεγαν ότι έχουν ολοκληρώσει την συμφωνία με τους δανειστές. Η ανικανότητα και οι δογματικές αγκυλώσεις βρίσκουν λυτρωμό στα ψέματα.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.