ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό λίγο πριν την κατάθεση των χαρτών

0 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 14:51

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη της Ελβετίας.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο θέμα της κατάθεσης χαρτών από τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ενώ από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και τους χάρτες, θα κριθεί και το επίπεδο με το οποίο θα εκπροσωπηθούν τελικά οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία) στην πολυμερή διάσκεψη της Πέμπτης. 

Η κυπριακή πλευρά φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει ποιος θα είναι ο χάρτης τον οποίο θα καταθέσει σε πρώτο στάδιο σε σχέση με το εδαφικό στη διαπραγμάτευση της Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το SigmaLive o χάρτης επιλέχθηκε με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση.

Aναλυτικά περιλαμβάνει:

- Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
- Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
- Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
- Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
- Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
- Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
- Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
- Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι Τουρκοκύπριοι ότι υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που χωρίζει τη Μόρφου και ότι από τη μια πλευρά θα μπορούσε να είναι υπό κυπριακή διοίκηση και από την άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη. 

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν. 

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. 

Προτείνεται επίσης όπως η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου. 

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς. 

Πώς θα κατατεθούν οι χάρτες

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι χάρτες για το εδαφικό θα κλειδωθούν σε ειδική κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, μόνο πέντε άτομα θα δουν τους χάρτες που θα καταθέσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Στην αίθουσα θα είναι μόνο οι δύο ηγέτες, οι δύο ειδικοί σε θέματα χαρτών και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Άιντε. Οι χάρτες θα παραδοθούν στον τελευταίο, ο οποίος και θα τους κλειδώσει σε ειδική κρύπτη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στην αυριανή διάσκεψη για την Κύπρο, οι χάρτες δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.