ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αποκλειστικό: Απόλυτο χάος σε κεντρική αποθήκη του Υπουργείου Μετανάστευσης την οποία διαχειρίζονται αλληλέγγυοι (φώτο+βίντεο)

του Γιάννη Καλογερά - Κονταρίνη 2 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 18:32

Σκηνικό απόλυτου χάους επικρατεί σε μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες συγκέντρωσης υλικού για μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκεται στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στους διαδρόμους και τους χώρους αναμονής του ολυμπιακού κτιρίου μπάσκετ εδώ και περίπου ένα χρόνο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για μετανάστες και πρόσφυγες (είδη ένδυσης, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής κτλ).

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι σε έναν χώρο που βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός επίσημου φορέα να υπάρχει, τάξη, οργάνωση, κανόνες ασφαλείας και επαγγελματική διαχείριση (logistics) μιας τεράστιας αποθήκης 5.000 περίπου τετραγωνικών.

Το ρεπορτάζ του vimaonline.gr αποδεικνύει πως στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί το απόλυτο χάος. Παρατημένα τρόφιμα, στοιβαγμένα δίπλα σε παλέτες. Κούτες παρατημένες στους διαδρόμους, ρούχα και παπούτσια πεταμένα στο δάπεδο.  Την διαχείριση της συγκεκριμένης αποθήκης το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής φέρεται να έχει παραδώσει σε μία οργάνωση η οποία  είναι σύμφωνα με τους ίδιους αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία και ονομάζεται «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!
Ενεργό ρόλο στην διαχείρηση της αποθήκης έχουν και Ισπανοί "Αλληλέγγυοι" οι οποίοι σηματοδοτούν την παρουσία τους με σημαίες, πανό και συνθήματα.

Στην κεντρική σάλα της αποθήκης δεσπόζει ένα πανό γραμμένο στα Ισπανικά, δίπλα σε μία τεράστια σημαία της Ισπανίας και μία μικρή της Ελλάδας, το οποίο γράφει:"Όχι στην συμφωνία της ντροπής, Είμαστε όλοι πρόσφυγες" κατακρίνοντας προφανώς την συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία. Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιγραφές με το σύνθημα "Open Borders" (Ανοιχτά Σύνορα) που κυριαρχούν στον χώρο.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμηθούμε πως, αλλοδαπές οργανώσεις με παρόμοια συνθηματολογία, πρωταγωνιστούσαν στην Ειδομένη, περνώντας παράνομα μετανάστες στα Σκόπια, τους οποίους επέστρεφαν οι Σκοπιανοί στο Ελληνικό έδαφος, με σπασμένα χέρια και πόδια και πως, αρκετοί από αυτούς τους αλληλέγγυους οργάνωναν επεισόδια ανάμεσα στους μετανάστες, με στόχο τους Έλληνες Αστυνομικούς, που τους εμπόδιζαν να βρεθούν στην Ελληνοσκοπιανή μεθόριο.Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την παρουσία αυτής της οργάνωσης και τη διαχείριση αυτής της τεράστιας αποθήκης που συγκεντρώνει προμήθειες από τη βοήθεια που προσφέρουν κατά καιρούς πολίτες και διάφοροι φορείς, είναι πολλά. 

Κάτω από ποιο καθεστώς γίνεται η διαχείριση αυτής της κρατικής εγκατάστασης και για ποιο λόγο το υπουργείο έχει "αναθέσει" (;) σε μία αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία και σε κάποιους Ισπανούς, που αμφισβητούν τις επίσημες πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης όσο αφορά το μεταναστευτικό, τον έλεγχο του συγκεκριμένου χώρου; Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε εάν οι διαχειριστές της εγκατάστασης αμοίβονται έμμεσα ή άμεσα, από μεταναστευτικά κονδύλια.

Επίσης που και πως ακριβώς διατείθονται τα είδη πρώτης ανάγκης και εάν υπάρχει επίσημη καταγραφή από αρμόδιο φορέα των δεκάδων τόνων που έχουν διακινηθεί από την συγκεκριμένη αποθήκη.

Η αντίδραση της "Ελληνικό Α.Ε.

Η "Ελληνικό Α.Ε., η εταιρεία η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού, είχε παραχωρήσει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το συγκεκριμένο χώρο έως τον περασμένο Μάρτιο. Έκτοτε καμία ανανέωση της σύμβασης δεν έχει γίνει, ενδεικτικό της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν μεταναστευτικά θέματα στελέχη του Υπουργείου. 

Δεκάδες είναι επίσης και οι οχλήσεις  προς το υπουργείο για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στον χώρο. "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω" όμως, από την πλευρά του Υπουργείου.

Η απόπειρα εμπρησμού της εγκατάστασης

Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κάποιος φέρεται να προσπάθησε να κάνει την αποθήκη παρανάλωμα του πυρός και μαζί με αυτή ολόκληρη την εγκατάσταση.

Η φωτιά ξεκίνησε από χαρτόκουτα και άλλα υλικά που βρίσκονταν μπροστά στην είσοδο της αποθήκης στο κτίριο του Μπάσκετ, όπου φυλάσσονται τόνοι τροφίμων, ειδών υγιεινής, απορρυπαντικών και ρουχισμού.Η φωτιά η οποία προχώρησε και μέσα στην αποθήκη, περιορίστηκε ευτυχώς και δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται στον χώρο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των έξι πυροσβεστικών οχήματων που έσπευσαν μέσα σε λίγα λεπτά από τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ελληνικού.

Υπηρεσία logistics για 4.500 πρόσφυγες δημιούργησε η Περιφέρεια Αττικής

Στην αντίπερα τώρα όχθη βρίσκεται η υπερ-σύγχρονη εγκατάσταση διαχείρισης προμηθειών που έφτιαξε από το μηδέν η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου δίπλα στις εγκαταστάσεις του TAE KBON NTO. 
 
Κοινή επιδίωξη των δύο μερών όπως είχε τονίσει η Περιφερειάρχης κα. Δούρου είναι η συντονισμένη συγκέντρωση, ασφαλής αποθήκευση, η σωστή καταγραφή και ο έγκαιρος εφοδιασμός των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες για το διάστημα που τα δύο μέρη συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη.

Η Περιφέρεια Αττικής με εξειδικευμένο προσωπικό και οργάνωση δημιούργησε μία δομή παράδειγμα για όλους τους κρατικούς φορείς.

Ένας συμπαθής αλλά ανήμπορος υπουργός

Τα καλύτερα έχουν να πουν όσο αφορά τον ήπιο και μειλίχιο χαρακτήρα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δήμαρχοι και  στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα κολακευτικά σχόλια όμως σταματούν όταν έρχεται ο λογαριασμός για το μεταναστευτικό. Η μεταναστευτική πολιτική στην χώρα μας έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό σοβαρές ευθύνες έχει προσωπικά και ο ίδιος ο κ. Μουζάλας. Τα ακριτικά νησιά υπό το βάρος των μεταναστών έχουν καταβαραθρωθεί οικονομικά, οι υπηρεσίες ασύλου υπολειτουργούν ενώ συνεργάτες του υπουργού αποχωρούν (Οδ. Βουδούρης) αφήνοντας αιχμές για κακοδιαχείριση κονδυλίων. 

Όσο αφορά στο Ελληνικό, όπως ομολόγησε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός, έχει αποτύχει αφού σε ότι έχει υποσχεθεί μέχρι τώρα ήταν ασυνεπής, πράγμα που επεσήμανε με αιχμηρή ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης ο οποίος εδώ και 15 μήνες σηκώνει το βάρος στον τομέα της καθαριότητας του χώρου 

Όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας σε τηλεοπτικό σταθμό πρόσφατα, οι 2.200 μετανάστες που βρίσκονται στο Ελληνικό δεν φεύγουν αφ' ενός γιατί ακόμα δεν έχουν ετοιμάσει άλλες εγκαταστάσεις αλλά και γιατί έχουν "βολευτεί" και δεν θέλουν να μετακινηθούν.

Κάτω από αυτή τη λογική αλήθεια, τι μπορεί να περιμένουν οι πολίτες αυτής της χώρας από την κυβέρνησή τους που χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να ομολογήσουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται ως πρόσφυγες στην Ελλάδα δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες αλλά είναι οικονομικοί μετανάστες; 

ΥΣ: Ο κ. Μουζάλας δηλώνει αδυναμία μετακίνηςης 2.500 μεταναστών από τον χώρο που "υποτίθεται" ότι θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη επένδυση στην Ν/Α Ευρώπη και θα δώσει οικονομική ανάσα στα ταμεία του κράτους και δουλειά σε χιλιάδες ανέργους.  Αδυναμία ή κάτι άλλο... από ένα κόμμα που πολεμάει την συγκεκριμένη επένδυση με νύχια και με δόντια...


Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
δεξιός 07.01.17
Ωραία πράγματα αυτά. Κάπως έτσι είναι οργανωμενο ολόκληρο το κράτος από τους άπλυτους. συγχαρητήρια για το ρεπορταζ
Απάντηση
Κυνικός 07.01.17
Περιμένατε κάτι καλύτερο από έναν αριστεριστή διεθνιστούλη μαιευτήρα (που πουλάει "εναλλακτική μαιευτική" σε πλούσιες Αθηναίες....), ο οποίος χρόνια τώρα έχει "διαπρέψει" ως μεγαλοστέλεχος και παράγοντας ΜΚΟ; Το καλύτερο για τον Μουζάλα είναι οτι είχε κατηγορήσει τον Υπ.Εξ. της Αυστρίας, όταν ο τελευταίος καυτηρίασε την πολιτική των "ανοιχτών συνόρων" του Σύριζα, ως "ανθέλληνα". Όταν ένας διεθνιστής παίζει το χαρτί του αντι-ευρωπαϊκού εθνικισμού, να ξέρετε πως είναι μέγας φαφλατάς...
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.