ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών εισφορών κι όποιος αντέξει...

0 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 10:41

Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 26,9% και αφορούν 800.000 ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ.

Τα νέα αυτά ποσοστά καταβολής ασφαλίστρων έχουν χαρακτηριστεί ουσιαστικά από τους γνωρίζοντες ως επί πλέον φορολόγηση των ασφαλισμένων και έχουν οδηγήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους να κλείσουν τα βιβλία τους, αφού είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. 

Το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αφορά τους αυταπασχολούμενους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους αυτοκινητιστές, τους μηχανικούς, τους γιατρούς, τους δικηγόρους και γενικά κάθε σημερινό ή αυριανό ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, αλλά και τους εργοδότες τους οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν (στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ είναι μισθωτοί και όχι μέλη ή μέτοχοι μίας επιχείρησης).

Και οι δύο εισφορές (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) επιβάλλονται επί του καθαρού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων το οποίο δηλώθηκε το 2015. Το διπλό αυτό ασφαλιστικό χαράτσι ύψους 26,9% επιβάλλεται από αυτό το μήνα σε κάθε εισόδημα το οποίο δηλώθηκε στην εφορία για το 2015, από μία, δύο, τρεις κοκ. επαγγελματικές δραστηριότητες, καθώς δεν ισχύει πλέον καμία απαλλαγή ασφαλιστικής επιβάρυνσης. 

Ελάχιστη μηνιαία καταβολή είναι τα τα 117 ευρώ (20% του 1/12 των 586 ευρώ) για την κύρια σύνταξη και 40 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ (6,9% του 1/12 των 586 ευρώ). Μέγιστη μηνιαία καταβολή τα 1172 ευρώ για την κύρια σύνταξη (20% του 1/12 των 5860 ευρώ) και 404 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ (6,9% του 1/12 των 5860 ευρώ).

Το διπλό αυτό ασφαλιστικό χαράτσι θα επιβληθεί για κάθε εισόδημα που αποκτήθηκε από μία ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες το 2015, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αμείφθηκαν οι ασφαλισμένοι (σ.σ. κέρδος λόγω συμμετοχής σε μία εταιρεία, μισθολόγιο, μπλοκάκι, επαγγελματική δαπάνη ).

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017, πρέπει οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ να καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί του 1/12 του εισοδήματος το οποίο δήλωσαν στην εφορία το 2015, αν και δεν έχουν ακόμα οριστεί τα χρονικά ορόσημα της καταβολής των εισφορών δεδομένου ότι δεν έχουν αποσταλεί τα σχετικά ειδοποιητήρια από τα ταμεία.

Το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι θα πρέπει να καταβάλλουν, εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες (πχ ιδιοκτήτες εταιρειών) , οι μέτοχοι ή τα μέλη κάθε μορφής εταιρειών (πλην Α.Ε και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών) με βάση το εισόδημα το οποίο απολαμβάνουν από τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών.

Οι εισφορές αυτές θα πρέπει να καταβληθούν για το εισόδημα το οποίο έλαβαν οι απασχολούμενοι οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ("μπλοκάκια") αλλά και ακόμα και αυτοί που αμείβονται με απόδειξη παροχής επαγγελματικής δαπάνης.

Η ασφαλιστική εισφορά  -στο σκέλος που αφορά το κλάδο της κύριας σύνταξης (20%) - ειδικά για τους "μπλοκάκηδες" και γι’ αυτούς που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα επιμερίζεται ως εξής : το 6,67% θα καταβάλλεται από τον μισθωτό και το άλλο 13,33% θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. Η ίδια αναλογία (6,67% - 13,33%) προβλέπεται και για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων κάθε μορφής εταιρειών.

Και οι δύο εισφορές (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) επιβάλλονται επί του καθαρού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων το οποίο δηλώθηκε το 2015. Το διπλό αυτό ασφαλιστικό χαράτσι ύψους 26,9% επιβάλλεται από αυτό το μήνα σε κάθε εισόδημα το οποίο δηλώθηκε στην εφορία για το 2015, από μία, δύο, τρεις κοκ. επαγγελματικές δραστηριότητες, καθώς δεν ισχύει πλέον καμία απαλλαγή ασφαλιστικής επιβάρυνσης.

Αν και το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει ότι οι εισφορές κάθε χρόνο (τυπικά από την 1η Ιανουαρίου κάθε νέου έτους, εν προκειμένω από την 1/1/2017) υπολογίζονται με βάση το εισόδημα το οποίο υπολογίστηκε το προηγούμενο έτος (εν προκειμένω το 2017), η εγκύκλιος Πετρόπουλου προσδιορίζει πως οι νέες εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το τελευταίο "εκκαθαρισμένο" φορολογικό έτος, δηλαδή το 2015. Μ΄ άλλα λόγια, επειδή, δεν έχουν κατατεθεί – εκκαθαριστεί οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος για το 2016, οι νέες εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα που δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015.

Έτσι, όμως, αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερη ασφαλιστική επιβάρυνση για τους επαγγελματίες , δεδομένου ότι αναμένεται ότι το εισόδημα το οποίο θα δηλωθεί για το 2016 θα είναι αρκετά μικρότερο από εκείνο που δηλώθηκε το 2015. Έτσι οι εισφορές τις οποίες θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες για το 2015 αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες τις οποίες θα πλήρωναν με βάση το εισόδημα το οποίο θα δηλώσουν το 2016.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.