ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Επένδυση Ελληνικού: Όλο το έργο στον αέρα

του Γιάννη Κ. Κονταρίνη 0 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 16:16

Μόνο ως ανέκδοτο θα πρέπει να ακούστηκε στους ξένους επενδυτές η πρόσκλησης που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του προς το 18ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum το οποίο πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

"Γιατί μέσα το 2016, η οικονομία μας ανάκτησε την θετική αναπτυξιακή της δυναμική, υπεραπέδωσε ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους και εφάρμοσε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητά της και προωθούν ένα σταθερό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, τόνιζε στην επιστολή του μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ καλούσε τους επενδυτές να γίνουν μέρος της οικονομική αναγέννησης της Ελλάδας προκειμένου να επωφεληθούν από την επιλογή αυτή."

Φυσικά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από το "περιβάλλον" που περιγράφει ο κ. Τσίπρας και τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα για την όποια επιχειρηματική προσπάθεια θα τολμούσε να εκδηλωθεί στη χώρα.  

Τα παραδείγματα ουκ ολίγα. Πρόσφατα η πώληση της ΔΕΣΦΑ οδηγήθηκε σε ναυάγιο, καθώς ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκουρλέτης άλλαξε ξαφνικά τους όρους της υπογεγραμμένης σύμβασης, οδηγώντας τους επενδυτές στην έξοδο, ενώ η επένδυση του Ελληνικού η οποία χαρακτηρίζεται από επενδυτικούς κύκλους ως "Game Changer", μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι στην κυριολεξία στον αέρα.

Παρά το γεγονός της πανηγυρικής  κύρωσης της σύμβασης για την πώληση του Ελληνικού στη Βουλή από  260 βουλευτές, εδώ και 2 χρόνια δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια από την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Μόλις πριν λίγες μέρες με επιστολή τους προς τον επενδυτή, το γραφείο συντονισμού (Φλαμπουράρης) και το ΤΑΙΠΕΔ, ζητούσαν παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2017 προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τον επενδυτή. Μάλιστα δόθηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Να σημειωθεί ότι εάν είχαν τηρηθεί τα χρονοδιαγράματα, θα έπρεπε στις 14 Νοεμβρίου 2016 να είχαν μεταβιβασθεί οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στον επενδυτή, ο οποίος ακολούθως θα κατέβαλε την πρώτη δόση των 300 εκατ. στο κράτος.

Τι λοιπόν δεν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που προτείνει: 

1. Δημοσίευση προεδρικού διατάγματος ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) περί καθορισμού χρήσεων Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμα, (Απρίλιος 2017)

2. Ανακήρυξη πλειοδότη για άδεια καζίνο (Μάιος 2017)

3. Έκδοση ΚΥΑ για πολεοδόμηση και χωροθέτηση του Μητροπολιτικού πόλου (Ιούνιος 2017)

4. Διανομή του Ακινήτου σύμφωνα με το ΣΟΑ (Ιούνιος 2017)

Για να εγκριθεί το ΣΟΑ πρέπει πρώτα να έρθει προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς η ΣΜΠΕ - Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Φεβρουάριος του 2017 όπως προβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ).
Περιφέρεια, δήμοι, Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει γνωμοδοτήσουν σχετικά. Οι γνωμοδοτήσεις σύμφωνες ή όχι θα πρέπει να κατατεθούν στην ΣΟΑ και μετά στο ΣτΕ προς έγκριση. Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος σε περίπτωση που από το ΣτΕ γυρίσει πίσω την ΣΟΑ, ώστε να γίνουν διορθώσεις.

Εκτός από όλα τα παραπάνω εκκρεμούν ακόμα:

- Εκκρεμεί η γνωμοδότηση από το ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων),  για το ποια θα είναι τα κτίρια τα οποία θα κηρυχθούν διατηρητέα, απόφαση η οποία είναι πολύ κρίσιμη για τα σχέδια των επενδυτών, και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.

- Εκκρεμούν οι πράξεις χαρακτηρισμού του πρ. αεροδρομίου από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Υπάρχει εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κηρυχθεί ολόκληρο το αεροδρόμιο περιοχή “απόλυτης προστασίας αρχαιοτήτων” και να αλλάξει όλο το καθεστώς του έργου. Απορίας άξιο είναι, για ποιο λόγο το ΚΑΣ "θυμήθηκε" ότι στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού ενδέχεται να υπάρχουν αρχαία όταν έχουν προηγηθεί η κατασκευή ολυμπιακών έργων, αμαξοστασίου Εθέλ και Τραμ κ.α. χωρίς καμία παρέμβασή του.

- Εκκρεμεί η απομάκρυνση του ΕΛΚΕΘΕ από την παραλία του Αγίου Κοσμου. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την εξεύρεση νέου χώρου από την πολιτεία.

- Εκκρεμεί η απομάκρυνση του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την εξεύρεση νέου χώρου από την πολιτεία. 

- Εκκρεμεί η απομάκρυνση των υπηρεσιών της ΥΠΑ. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την εξεύρεση νέου χώρου από την πολιτεία. (Η μόνη υπηρεσία της ΥΠΑ που παραμένει είναι αυτή του FIR Αθηνών - ΚΕΠΑΘ)

- Εκκρεμεί επίσης η ίδρυση από το υπουργείο Οικονομικών του φορέα διαχείρισης του πάρκου

- Εκκρεμεί επίσης η εκκενωση των μεταναστών από το πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης παρά τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης που βγαίνουν από τα χείλη των αρμοδίων υπουργών αλλά και από τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να προχωρήσει η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη η οποία θα αλλάξει προς το θετικό το επενδυτικό περιβάλλον για την Ελλάδα, θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία με έσοδα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά συνέχεια δημιουργούν προσκόματα για την ακύρωση του έργου.

Πώς λοιπόν να μη μοιάζει με ανέκδοτο το μήνυμα του πρωθυπουργού και η πρόσκλησή του προς τους επενδυτές; 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.