ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαγγελίες Τσίπρα: Αναδιανομή πλεονάσματος και αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά

1 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 21:30

Αφού στράγγισε όλα τα κοινωνικά στρώματα με εξοντωτικούς φόρους, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις ΦΠΑ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, και αφού έπνιξε την αγορά μη εξυπηρετώντας τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε απόψε την αναδιανομή των πλεοναζόντων φόρων, στους χαμηλοσυνταξιούχους προσπαθώντας  να χρυσώσει το χάπι και των όσων θα ακολουθήσουν προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Το μοίρασμα δε των πλεοναζόντων φόρων στους χαμηλοσυνταξιούχους την ονόμασε 13η σύνταξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως δίνουν τη 13η σύνταξη όπως το είχαν υποσχεθεί. 

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως μέγιστη επιτυχία και ως πρώτο βήμα την ελάφρυνση του χρέους κατά σαράντα περίπου δισ. εκ. ευρώ μέχρι το 2060 τονίζοντας πως τελικός στόχος είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση και την επιτροπεία από τους δανειστές. 

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα που έχει προκύψει από την υπεραπόδοση των φόρων ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη διανομή 617 εκ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων δεν ξεπερνούν τα 850 ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο σημείο αυτό ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης, κάθε ευρώ που πλεονάζει, να μοιράζεται στους πιο αδύναμους Έλληνες.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη προσφυγική πίεση εξήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%. 

Τα βασικά σημεία του διαγγέλματος:

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για το χρέος είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.

Η συμφωνία που υλοποιούμε εκτός από μεταρρυθμίσεις περιελάμβανε και επανακαθορισμό των πλεονασμάτων που ήταν δεσμευμένη η χώρα. Για το 2016 ο στόχος μειώθηκε σε 0,5% του ΑΕΠ. Με την υπεραπόδοση των εσόδων υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.

Προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην ένταξη 2,5 εκ. ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας και στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Σήμερα σταθεροί στην στήριξη αδύναμων, ανακοινώνουμε την άμεση διανομή μέρους της υπεραπόδοσης εσόδων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή η κοινωνική αναδιάνομη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τη δέσμευση για 13η σύνταξη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Χορηγούμε άμεσα 617 εκ ευρώ σε 1.6 εκ. συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 850 ευρώ. Η διανομή του ποσού θα γίνει αντι-διαμετρικά. Όσοι λαμβάνουν τη χαμηλότερη σύνταξη θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Εκείνοι με μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβουν μικρότερο ποσό, όχι χαμηλότερο από 300 ευρώ.

Τη συμφωνία των εταίρων θα την τηρήσουμε, θα υπερασπιστούμε όμως την κοινωνική συνοχή.

Λαμβάνουμε μέτρα στήριξης νησιών πρώτης γραμμής που δέχονται προσφυγικές ροές. Αναστέλλουμε την αύξηση του ΦΠΑ για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση.

Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Με πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε.


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νίκος Γιαννιός 09.12.16
Νάτο πάλι το αντίγραφο του Αντρέα και του Δηλιγιάννη. Πάμε για εκλογές;
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.