ΑΛΙΜΟΣ

Δήμαρχος Αλίμου: Να μας έχετε εμπιστοσύνη - Η Ριβιέρα θα ζηλεύει το παραλιακό μας μέτωπο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 3 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 15:04

"Να μας έχετε εμπιστοσύνη". Μ' αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή του, λίγο πριν την ψηφοφορία, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης,  με την ολοκλήρωsη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης των ακτών της πόλης του Αλίμου στο Δήμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου κατά τη συνεδρίαση αυτή και κατά πλειοψηφία:

1. Αποδέχθηκε την παραχώρηση της Διοίκησης και Διαχείρισης των ακτών, της παραλίας και των παραλιακών τμημάτων του Δήμου Αλίμου (ακίνητα).

2. Εξουσιοδότησε  το Δήμαρχο για διαπραγμάτευση επιμέρους ζητημάτων που τυχόν θα προκύψουν κατά την τελική κατάρτιση της Σύμβασης. 

3. Εξουσιοδότησε το Δήμαρχο για την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ ΕΤΑΔ Α.Ε. - Δήμου Αλίμου

Το παραλιακό μέτωπο που εκχωρήθηκε στο Δήμο Αλίμου εκτίνεται από τη Μαρίνα Αλίμου έως και την πρώην νυχτερινό κέντρο Φαντασία. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις επίπονες προσπάθειες που έγιναν όλο αυτόν τον καιρό για να υπάρξει αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΤΑΔ Α.Ε., που συνεργάστηκαν  μαζί του προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "έπειτα από 45 χρόνια, για πρώτη φορά μπορούμε να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε και να αξιοποιήσουμε την παραλία μας ως τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών γενικότερα".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κονδύλης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανάπτυξης αλλά και της σημασίας που θα έχει η σύνδεση όλων των παραλιών από το ΣΕΦ, Καλλιθέα (Ίδρυμα Νιάρχου - Όπερα - Βιβλιοθήκη) μέχρι Βάρκιζα, που με εξαίρεση κάποιων τμημάτων, θα βοηθήσουν να υπάρξει και μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα σε όλο το παράκτιο μέτωπο και όλως ιδιαιτέρως για τον Άλιμο, ο οποίος διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και ευρήματα, που αξίζει να τα δει κάποιος, πολλά εκ των οποίων μάλιστα δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ζήτησε μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, λέγοντας πως, δεν πρέπει αυτή η ανάπτυξη στη Νότια Αττική να στηρίζεται μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όροι παραχώρησης

Σε ότι αφορά το ζήτημα της παραχώρησης, όπως ενημέρωσε το σώμα, η παραχώρηση και εκμετάλλευση της παραλίας θα είναι για 25 χρόνια, τονίζοντας ότι, εάν οι ίδιοι ως Διοίκηση του Δήμου, ενεργήσουν με ορθό και σωστό τρόπο που θα σέβεται π.χ. τους πολεοδομικούς όρους ή τις όποιες μισθώσεις υπάρχουν, κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος στο απώτερο μέλλον να πάρει πίσω όλα όσα παραχωρήθηκαν στο Δήμο.

Σ' ότι αφορά τα οικονομικά, αυτά που κινδύνευε ο δήμος να χάσει, θα συνεχίσει να τα εισπράττει. Σε ότι νέο θα γίνει κι αυτό θα φέρνει έσοδα,το 80% θα μπαίνει στο Ταμείο του Δήμου και το υπόλοιπο 20% θα πηγαίνει στο Κράτος.

Όσο για το Δημοτικό Κολυμβηρήριο, καθησύχασε τους πάντως, πως παραμένει οριστικά εκεί που είναι, παρ' όλο που στο προηγούμενο σχέδιο ήταν να φύγει.

Στο σημείο αυτό είπε: "Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος με τις εξελίξεις αυτές. Όμως, πρωτίστως, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μέσα στο Δ.Σ. και μετά προχωράμε στα υπόλοιπα.

Δεν έχουμε μόνο την παραχώρηση αλλά και τη διαχείριση των ακτών μας πλέον, και αυτό είναι το άκρως θετικό για μας ως Τ.Α. Στο χέρι μας είναι να δράσουμε σωστά, έτσι ώστε, να μπορούμε αργότερα να ζητάμε από την όποια κυβέρνηση και άλλα πράγματα. Εύχομαι να είμαστε καλά, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας όλα όσα ονειρευόμαστε για την ανάπτυξη και το καλό της πόλης μας".

Με την ευκαιρία ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αττικής και τη Ρένα Δούρου για τη μέχρι σήμερα αγαστή και καρποφόρα συνεργασία που έχουν, καθώς και τον κ. Πιτσιόρλα, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο σοβαρό, που ακούει τις ανησυχίες και τον παλμό της τοπικής κοινωνίας, στηρίζοντας τέτοιες προσπάθειες με κάθε τρόπο.

Επίσης ευχαρίστησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, που, με πρώτη την κ. Μασούρη, εργάστηκαν πολλές ημέρες και ώρες, ακόμη και Σαββατοκύριακα, για να έχουν έτοιμα όλα αυτά που έπρεπε να καταθέσουν στα Υπουργεία και στους συναρμόδιους φορείς.   

Η Ριβιέρα θα ζηλεύει 

Μετά από την πρώτη, κεντρική τοποθέτηση του Δημάρχου, ακολούθησαν διάφορες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στις οποίες και απάντησε. 

Μεταξύ αυτών ήταν και το Ελληνικό, αναφορικά με τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν βάσει της σύμβασης. Ο κ. Κονδύλης με σαφή τρόπο, ξεκαθάρισε πως, σ' ότι αφορά αυτή την επένδυση, η διοίκηση του δήμου παραμένει πιστή στις απαιτήσεις της, διεκδικώντας πράγματα, όπως λ.χ. το κοιμητήριο και τα απορρίμματα. "Δεν απεμπολούμε καμία από τις απαιτήσεις μας", είπε. 

Σχετικά δε, με την υλοποίηση και αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης που παραχωρήθηκε στους δήμους, θέλοντας να δώσει μία εικόνα για το πως θα είναι όταν όλα θα έχουν ολοκληρωθεί, είπε ότι, "εάν όλα πάνε καλά, η Ριβιέρα θα ζηλεύει όλο αυτό το παραλιακό μέτωπο και όχι εμείς αυτή"

Δεν ξέχασε δε να θυμίσει πως, το πρώτο θετικό και ουσιαστικό βήμα για την αξιοποίηση της παραλίας του Αλίμου, έγινε από τον πρώην δήμαρχο Αργύρη Αργυρίου το 1996, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ως απλός πολίτης. 

Ναι μεν, αλλά... 

Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να "μεταφράσει" τη θέση της κ. Καμαρινού, δημοτικής συμβούλου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αλίμου (ΚΚΕ), η οποία ναι μεν χαιρέτησε αυτή τούτη την παραχώρηση, όμως, χαρακτήρισε ως "επαίσχυντη" τη σύμβαση, που έρχεται να χρυσώσει το χάπι στους κατοίκους, αφού είναι φανερό ότι, η "παραχώρηση" αυτή, γίνεται ακριβώς την ίδια περίοδο που ολοκληρώνεται το έγκλημα του ξεπουλήματος, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατηγόρησε μάλιστα το Δήμο και συγκεκριμένα τη σημερινή δημοτική αρχή ότι, με την υπογραφή της νομιμοποίησε την "επαίσχυντη σύμβαση". Η κ. Καμαρινού, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της έδωσε αρνητική ψήφο.

Ο τ. δήμαρχος κ. Ορφανός από την πλευρά του υπερψήφισε λέγοντας πως η Πολιτεία οφείλει να φερθεί ανάλογα σε όλους τους δήμους της χώρας, παραχωρώντας τους τις παραλίες προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση.  

Ο κ. Μέξης κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έχει κάνει έως τώρα με τις γενικότερες παραχωρήσεις του Ελληνικού κράτους στους ξένους για σειρά πολλών ετών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι όλα αυτά τα έκαναν άνθρωποι που κάποτε πίστευαν στην λαοκρατία και σήμερα το "γύρισαν" στην πλουτοκρατία. 

Από την παράταξη που εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία, ο μόνος που ήταν παρών, ήταν ο Νίκος Αλεξόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο για την επιτυχία του αυτή, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. Πρότεινε δε, πριν τον όποιο σχεδιασμό για την αξιοποίηση της παραλίας, αυτός να γίνει - και να προκύψει - μετά από συζήτηση - διαβούλευση με τους δημότες, κάτι που βρήκε σύμφωνο τον κ. Δήμαρχο, έστω κι αν λίγο νωρίτερα είχε κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων της πόλης, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε μαζί τους. 

Αναστασία Σιμητροπούλου: Στιγμές ευθύνης 

Η αντιδήμαρχος Αναστασία Σιμητροπούλου μίλησε για τον αγώνα που έδωσε εδώ και ενάμισυ χρόνο ο δήμαρχος για να υπάρξει αυτό το αίσιο αποτέλεσμα, και που τα οφέλη του θα εισπράξει ο λαός του Αλίμου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύντομη τοποθέτηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Δώρας Σύρμα, η οποία μίλησε για "ιστορική στιγμή" και πως αισθάνεται υπερήφανη γιατί συμμετέχει και η ίδια σ' αυτό που πραγματοποιείται. 

Το χαρακτήρισε μάλιστα "δύσκολο έργο", όμως , επειδή η δημοτική αρχή έχει μεγάλη όρεξη για να το φέρει σε πέρας, αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Στέφανος Διαμαντής: "Φροντίζουμε το Δήμο σαν το σπίτι μας"

Ο δ.σ. της διοίκησης και Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ Στέφανος Διαμαντής, υπερθεμάτισε λέγοντας "σήμερα πραγματοποιείται η υλοποίηση ενός ονείρου που αν μου το έλεγε κάποιος πριν 1-2 χρόνια ότι θα γινόταν, δεν θα τον πίστευα. Παρ' όλα αυτά όμως , χάρη στον επίμονο αγώνα του Δημάρχου μας και τη συνδρομή της Δημοτικής μας ομάδας στις προσπάθειές του, φροντίσαμε ώστε να ολοκληρωθεί στην πιο δύσκολη φάση του.

Με την ίδια φροντίδα εργαζόμαστε κάθε μέρα και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Δείχνουμε την ίδια φροντίδα για το δήμο όπως κάνουμε και για το σπίτι μας.

Σ' ότι αφορά το "τυράκι" που λένε μερικοί, αρκεί να δουν το διάρκειας 3 λεπτών video που μίλησε ο Δήμαρχος στη Βουλή και θα αλλάξουν γνώμη".

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μάνος Γαρυφαλλάκης, που συνεχάρη το Δήμαρχο για τις άοκνες προσπάθειές του, συμφωνώντας ότι πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, κάτι, που λίγο πριν είχε κάνει και ο πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών , Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν από αρκετούς δ.σ. της συμπολίτευσης για το έργο που έχει επιτελέσει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης στο παραλιακό μέτωπο της πόλης του και για τις προσπάθειες του Δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, χάρη στις οποίες άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση των παραλιών.

Κατά την ψηφοφορία, υπήρξε μόνο ένα "όχι", αυτό της κυρίας Καμαρινού, όπως άλλωστε προαναφέραμε.

"Νοσηρό φαινόμενο..." 

Λίγο νωρίτερα βέβαια, ο δήμαρχος Ανδρέα Κονδύλης "φωτογράφισε"μερίδα συμβούλων της αντιπολίτευσης, αναφέροντας πως, δυστυχώς παρατηρείται το "νοσηρό φαινόμενο" κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να πηγαίνουν και να καταγγέλουν συνεχώς τη διοίκηση του δήμου σε εισαγγελείς και όπου αλλού μπορούν, για να καθυστερούν το όποιο έργο προσπαθεί να γίνει.

Εξ άλλου, όπως είπε, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν διατυμπανίζει τις κινήσεις του. Κινείται και σχεδιάζει με τέτοιο τρόπο, που το ανακοινώνει όταν επιτυγχάνεται ο σκοπός τους ως δημοτική αρχή και πάντα με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και την πρόοδο της πόλης τους. 

"Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Δεν χάνουμε ούτε ένα λεπτό. Δουλεύουμε ασταμάτητα. Μας ανοίγονται πολλές προοπτικές για το μέλλον", ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας την συζήτηση, την οποία, δοθείσης ευκαιρίας, οφείλουμε να πούμε ότι κράτησε σε πολύ καλό επίπεδο, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δ.Σ., κύριος Γαρυφαλλάκης.  

Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Λάκης 04.04.17
Εμείς θέλουμε "Ριβιέρα" με ανοικτές Παραλιες στο Λαό χωρις μάντρες και συρματοπλέγματα!
Απάντηση
telidis takis 29.09.16
mas aresei o dimarhos.kinite sosta kai bravo tou!!!
Απάντηση
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ 27.09.16
Καλησπέρα σας,Συγχαίρω τον Δήμαρχο μας και το Δ.Σ. για τον νέο ΄Αλιμο που ζούμε και βλέπουμε κάθε μέρα. Μακάρι να συνεχίσετε με αυτόν το ζήλο και την δύναμη. Πολλά Συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που αγαπούν και παλεύουν για την πόλη μας.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.