ΒΟΥΛΑ

Κατάληψη - Κάμπινγκ Βούλας: Μία ιστορία αυτοδιαχείρισης και παρανομιών

8 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016, 14:59

Έχει κλείσει σχεδόν τέσσερα χρόνια το εγχείρημα της διαχείρισης ενός δημόσιου χώρου από συλλογικότητες και κινήματα της περιοχής των Νοτίων προαστίων.  Ο λόγος για το πρώην κάμπινγκ Βούλας, μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στο ΠΙΚΠΑ και στην Α' πλαζ Βούλας,  η οποία επί πολλά χρόνια ήταν περιφραγμένη και κλειστή για τους δημότες. 

Το πρώην κάμπινγκ της Βούλας ανήκει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Μέσα στον χώρο βρίσκονται αρκετά κτίσματα τα οποία πριν από πολλά χρόνια εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατασκηνωτών.


Εναέρια λήψη του πρ. Κάμπινγκ Βούλας (VIMADRONE)

Έως τον Ιούνιο του 2010, ο συγκεκριμένος χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος μέχρι που η πρωτοβουλία ενός δημοτικού συνδυασμού του δήμου Βούλας άλλαξε την ροή των πραγμάτων. Η δημοτική παράταξη του Ανδρέα Κάσδαγλη  λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, άνοιξε την πύλη του κάμπινγκ διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ακτή. 

Δύο χρόνια αργότερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Βάρης- Βούλας - Βουλιαγμένης, εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι Εξωραϊστικών Συλλόγων και εθελοντές, διεκδίκησαν την παραλία του Κάμπινγκ Βούλας, δηλώνοντας πως, ως δημόσιο αγαθό, μπορεί να τη διαχειριστεί ο δήμος και να τη διαθέσει ελεύθερα στους πολίτες.Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως τη συγκεκριμένη έκταση δεν μπορούσε να διαχειριστεί ο Δήμος αφού ανήκει σε φορέα του Δημοσίου αλλά ούτε και να εκταμιεύσει χρήματα από το δημοτικό ταμείο.

Χωρίς σχέδιο

Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από τον δήμο για την επόμενη ημέρα του ανοίγματος της εγκατάστασης του πρ. κάμπινγκ, ο χώρος πέρασε γρήγορα στον "έλεγχο" των "εθελοντών του κάμπινγκ Βούλας" όπως ονομάστηκαν εν μία νυχτί και με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής κατέλαβαν τα κτίρια μέσα στον χώρο έβαλαν λουκέτα και οργάνωσαν τα γραφεία τους με φαινομενικό σκοπό τη διαχείριση του χώρου, την καθαριότητα και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με κοινωφελή σκοπό. 

Ήταν η εποχή των αντι-μνημονιακών αγώνων, και οι "εθελοντές του κάμπινγκ Βούλας" χρησιμοποιούν τις δράσεις τους για "ελεύθερες παραλίες" ως πολιορκητικό κριό για να απαιτήσουν από το δήμο να υλοποιήσει μία σειρά αιτημάτων τους (υδροδότηση, ηλεκτροφωτισμό κ. ά.). Με εκτενέστατη αρθρογραφία μας τότε είχαμε αναφερθεί στις δράσεις των καταληψιών - "εθελοντών του κάμπινγκ Βούλας" κοινοποιώντας χαρακτηρισμούς και αντιδράσεις από συνεδριάσεις του τότε δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα και νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είχε πράξει σοφά, αρνούμενος να συναινέσει στις απαιτήσεις των καταληψιών χαρακτήρισε το "αυτοδιαχειριζόμενο" κάμπινγκ ως "Θερινή Βίλα Αμαλία".

Είχαμε επίσης πει ότι πίσω από το "οικολογικό προφίλ" που χτίζουν οι καταληψίες, ενδεχομένως να κρύβονται άλλα πράγματα. Είχαμε μιλήσει συγκεκριμένα για "μπίζνα" που στήνεται στον "αυτοδιαχειριζόμενο" χώρο. 

Οι επισημάνσεις και τα ερωτήματα που είχαμε θέσει τότε,  δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Οι καταληψίες - "εθελοντές του κάμπινγκ Βούλας" λίγο ενδιαφέρθηκαν για την προστασία και ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου παρά μόνο για την προώθηση των δικών τους σκοπιμοτήτων.

Διοργάνωσαν Φεστιβάλ 

Η αρχή έγινε με την διοργάνωση χωρίς καμία άδεια από δήμο, ΕΤΑΔ, αστυνομία κ.τ.λ του διήμερου φεστιβάλ "νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών" στις 10-11 Μαϊου του 2013. Μάλιστα όπως έγραφαν στα ενημερωτικά δελτία, στον χώρο του κάμπινγκ, κατά την διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ, θα λειτουργούσε αγορά προϊόντων από τους διοργανωτές.

Τα έσοδα δε από την υπαίθρια αγορά και τις καντίνες που τοποθετήθηκαν μέσα και έξω από το χώρο του κάμπινγκ, όπως  δήλωσαν, χρησιμοποιηθηκαν για την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης και την χρηματοδότηση και άλλων συναυλιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην παραλία.

Υπολογίστηκε ότι τον συγκεκριμένο χώρο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ επισκέφτηκαν περίπου 20.000 επισκέπτες. Αν υπολογίσουμε τα 10 ευρώ ως μέσο όρο κατανάλωσης ανά άτομο στις εμπορικές χρήσεις που είχαν αναπτύξει μέσα και έξω από το χώρο, καταλαβαίνουμε όλοι το τζίρο που δημιουργήθηκε, ο οποίος τζίρος είναι αμφίβολο αν δηλώθηκε με νόμιμα παραστατικά.  

Η τοπική κοινωνία αντιδρά 

Το διήμερο αυτό φεστιβάλ, με την αναστάτωση που έφερε στην κοινή ησυχία, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων αφού ο δήμος δεν είχε φιλοξενήσει άλλοτε τόσο μεγάλη και θορυβώδη εκδήλωση. Παρά το γεγονός των αντιδράσεων πάντως διοργανώθηκε και άλλο φεστιβάλ με μικρότερη επιτυχία αυτή τη φορά.

Οι καταληψίες - "εθελοντές του κάμπινγκ",  σε συνεργασία με το αναρχο-αυτόνομο κίνημα "ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ", διοργάνωσαν συναυλία φέρνοντας σε νευρική κρίση σχεδόν ολόκληρη την κάτω Βούλα και μεγάλο κομμάτι της Γλυφάδας καθώς η Psychedelic Trance μουσική "βαρούσε" έως της 8 το πρωϊ.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας σύμφωνα με ρεπόρτερ του vimaonline.gr που βρέθηκε στην συναυλία, οι διακινητές μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών έκαναν χρυσές δουλειές πουλώντας την πραμάτεια τους σε εκστασιασμένους νεαρούς.

Φυσικά καθόλου τυχαίο γεγονός δεν ήταν η αναφορά της αναρχικής ομάδας ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ, ότι η αυτοδιαχειριζόμενη παραλία της Βούλας θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τύπου Σκουριών Χαλκιδικής, Κερατέας και άλλων χώρων.

Μετά και από αυτό το γεγονός προκλήθηκε έντονη συζήτηση στο τότε δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα υπήρξαν και φωνές που ζητούσαν τη σφράγιση του χώρου από την ΕΤΑΔ, ενώ παράλληλα αναζητήθηκε και νομικό πλαίσιο ώστε η διαχείρηση να περάσει αποκλειστικά στο δήμο και όχι σε αναρχο-αυτόνομες ομάδες. 

Μάλιστα ο νύν δήμαρχος της πόλης κ. Κωνσταντέλλος και τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει την κατάσταση δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη δημουργία της θερινής “Βίλας ΑΜΑΛΙΑ" στο κάμπινγκ Βούλας".

Παρανομίες και αυθαιρεσίες στο πρ. καμπινγκ της Βούλας

Το vimaonline.gr παρακολουθώντας τα όσα γίνονταν στο κάμπινγκ Βούλας, με εκτενή ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει πολλές παρανομίες που έγιναν και γίνονται στον συγκεκριμένο χώρο. (Οι καταληψίες του κάμπινγκ Βούλας έστησαν παράνομο δίκτυο ύδρευσης)
 
Δεχθήκαμε ανηλεή πόλεμο από τους καταληψίες του πρώην κάμπινγκ Βούλας με αποκορύφωμα την απειλή θανάτου στον εκδότη μας.

Ρωτούσαμε με  συγκεκριμένα μας άρθρα μήπως όλες αυτές οι αθώες δραστηριότητες που προβάλονταν από εκείνους που αυτοδιαχειρίζονταν το χώρο (λαχανόκηποι, μαθήματα μελισσοκομίας, κλπ.), σκοπό είχαν να λειτουργήσουν ως κάλυψη για εκδηλώσεις, όπως τα δύο μουσικά φεστιβάλ που διοργανώθηκαν εκεί προκειμένου κάποιοι να αποκομίσουν κέρδος.

Μάλιστα στα άμεσα σχέδια τους φέρεται να ήταν και η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου καφέ σε κτίριο πάνω στην παραλία ώστε να εκμεταλευθούν την παρουσία των λουομένων στην παραλία.

Αποκορύφωμα του πολέμου που δεχθήκαμε ήταν και η αγωγή αποζημίωσης πρός το μέσο μας από τους καταληψίες-εθελοντές εξαιτίας ενός άρθρου που αποκάλυπτε με φωτογραφικό υλικό την παρέμβασή τους σε δημοτικό ρολόι της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να υδροδοτήσουν τις παράνομες ενέργειές τους. Ανάμεσα σε αυτούς που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο τότε,  ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος πλέον, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Ματόπουλος, ενώ οι άλλοι 2 είναι κάτοικοι Καλυβίων...

Οι εθελοντές-καταληψίες φέρεται να χρησιμοποίησαν και τοπικό "δημοσιογράφο" ο οποίος έστελνε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα στην ιστοσελίδα μας, του οποίου τα ίχνη έχουν ταυτοποιηθεί από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και σύντομα θα αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης αρθρογραφίας για την δράση του.

Τότε, (2013) στο δικαστήριο που είχε γίνει, απουσία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αν και ήταν η άμεσα θιγόμενη αφού το ρολόι ήταν δημοτικό, αθωώθηκαν προσκομίζοντας ψευδή βεβαίωση από υπηρεσία του δήμου η οποία είχε υπογραφή ανώτατων δημοτικών υπαλλήλων, η μία εξ αυτών μάλιστα πρόσκειται φιλικά στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με δηλώσεις της στηρίζει ενεργά εκδηλώσεις του στην περιοχή.

Μετά την "αθώωσή" τους, οι 2 κάτοικοι Καλυβιών που μαζί με τον Θ. Ματόπουλο είχαν συλληφθεί, στράφηκαν εναντίον του vimaonline.gr με αγωγή ζητώντας 300.000 ευρώ με σκοπό την ηθική και υλική μας εξόντωση καθώς τα ρεπορτάζ και η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα μας ουσιαστικά ακύρωσε τα όποια σχέδια είχαν για το χώρο. Αθωωθήκαμε πανηγυρικά.

Η κατάσταση σήμερα

Προφανώς κάτοικοι και κοινωνικοί φορείς που στήριξαν το εγχείρημα του ανοίγματος του κάμπινγκ δεν υπολόγισαν ότι κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο χώρο για να προωθήσουν τα δικά τους μικρο-συμφέροντα κατά αυτό τον τρόπο. 

Σήμερα όσα από τα κτίρια βρίσκονται σε καλή κατάσταση έχουν κλειδωθεί και χρησιμοποιούνται για τις δράσεις των καταληψιών - εθελοντών, ενώ σε κάποια άλλα μισογκρεμισμένα, κατοικούν άγνωστα άτομα.  


Σπίτια τα οποία κατοικούνται άγνωστο από ποιους

Τις βραδινές ώρες το μέρος είναι απροσπέλαστο και επικίνδυνο καθώς έχει διαπιστωθεί πως στο χώρο γίνεται κατά καιρούς διακίνηση ναρκωτικών, ενώ τα Σαββατοκύριακα γίνεται στέκι πληρωμένου έρωτα μέσα σε αυτοκίνητα. Προφυλακτικά, σύριγγες και σύνεργα ναρκομανών είναι διάσπαρτα παντού.


Στέκι ναρκομανών

Το πρ. κάμπινγκ της Βούλας είναι στην κυριολεξία εγκαταλελειμμένο και αφημένο στην τύχη του καθώς από την στιγμή που διακόπηκαν μετά από αντιδράσεις οι εκδηλώσεις τύπου φεστιβάλ, το ενδιαφέρον από τους καταληψίες - εθελοντές για την φροντίδα του χώρου έχει ατονίσει.


Καλώδια ρεύματος που "μοιράζονται" απο κτίριο σε κτίριο

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι αναφαίρετο και θα πρέπει να διεκδικείται. Θα πρέπει όμως να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης για την επόμενη μέρα και κανόνες από τις δημοτικές αρχές. Αλλιώτικα τα αποτελέσματα θα είναι σαν αυτά του πρ. Κάμπινγκ Βούλας - νυν "αυτοδιαχειριζόμενου" παραλιακού χώρου.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι o σημερινoς δήμαρχος της πόλης κ. Κωνσταντέλλος με σχέδιο και συστηματικές ενέργειες σύντομα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διεκδικήσεων για τις παραλίες στα όρια του δήμου που θα γίνουν προπομπός εξελίξεων για όλα τα παραλιακά μέτωπα της Ελλάδας.

Περισσότερα σε επόμενό μας ρεπορτάζ.  


"Μίνι χωματερή...." Εναέρια λήψη (VIMADRONE)


Σκουπίδια και εστίες βρωμιάς και δυσωδίας παντού 


Σκουπίδια μέσα στα υπό κατάληψη κτίρια


Σκουπίδια παντού

Σύστημα εκτεταμένης νεροκλοπής


Καρέκλες, τραπεζάκια, ξαπλώστρες σε ένα από τα πιο ακριβά σημεία της Αττική


Η απαραίτητη επαναστατική "πινελιά" στο θερινό κτίριο των καταληψιών - εθελοντών. 


Ο κλειδοκράτορας του πρ. κάμπινγκ ελέγχει την είσοδο οχημάτων...


Αυτοσχέδιο εργαστήριο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των καταληψιών


Καλοκαιρινή ξεκούραση μετά από μπάνιο στην θερινή κατοικία των καταληψιών - "εθελοντών" πάνω στο κύμα μέσα στο πρ. κάμπινγκ

Σχόλια Αναγνωστών

8 Προσθήκη σχολίου
ΠΟΛΙΤΗΣ 06.05.16
Ένα άρθρο για τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τις παραλίες της Βάρκιζας, της Βούλας και της Βουλαγιάμενης τα οποια βάζουν παράνομα εισητήριο εισόδου στις παραλίες δεν βλέπω να γράφετε.Κατά το νόμο και το αστικό δίκαιο ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα πράγματα και όλοι οι πολίτες έχουν δικαιώμα να εισέρχονται δωρεάν σε αυτές. Μην πληρώνεται εισητήρι εισόδου πουθένα!
Απάντηση
Δημοτ. σύμβουλος 29.01.16
Το θέμα είναι ότι ο δήμος θα πρέπει να δράσει άμεσα και να πιέσει την ΕΤΑΔ ώστε να γίνει δημοτική έκταση. Ουσιαστικά σε αυτόν τον χώρο ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Ούτε να καθαρίσει μπορεί ούτε να στείλει την αστυνομία να τους μαζέψει μπορεί.
Απάντηση
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ 29.01.16
Καλά δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον συριζαίο
Απάντηση
Β. Γ. 29.01.16
Όλοι γνωρίζαμε τι συνεβαινε εκεί μέσα. Απλά ήρθε το ρεπορτάζ και το επιβεβαίωσε
Απάντηση
κάτοικος 29.01.16
και λίγα γράφετε.... όργια γινονται εκεί μέσα ειδικά τα σαββατοκύριακα
Απάντηση
Προβοκάτσια-Προβοκάτσια 29.01.16
Εσείς εκέι στο vimaonline είστε προβοκάτορες η πρώτη φορά Αριστερά δεν τα κάνει αυτά, είναι όλα ψέμματα και συκοφαντίες, οι αριστεροί είναι αμόλυντοι και ηθικοί
Απάντηση
ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ 29.01.16
Παιδιά παίζει κανένα σπιτάκι κενο πάνω στην παραλία με ρεύμα... έχω ένα γκομενάκι και ψάχνω καμία καλή καβάντζα
Απάντηση
παλιος φίλος 29.01.16
Για σου ρε αγωνιστή ματόπουλε με τα ωραία σου
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.