ΒΟΥΛΑ

Το σχέδιο του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης για το παραλιακό του μέτωπο

0 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 13:34

Η συνολική διαχείρηση της παραλίας, - ιδιοκτησιακό, αξιοποίηση, προσβασιμότητα, χρήσεις - είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί τους δήμους του νοτίου τομέα τα τελευταία χρόνια.

Το πολύπλοκο και δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό, οι αυθαιρεσίες ιδιωτών και η απουσία σχεδίου από τις δημοτικές αρχές έχουν καταστήσει το παραλιακό μέτωπο, “καυτή πατάτα”, για τις τοπικές κοινωνίες.

Φωτεινή εξαίρεση ο δήμος Παλαιού Φαλήρου ο οποίος έχει λύσει τα προβλήματα της παραλίας του με την παραχώρηση εκ μέρους του κράτους, της χρήσης για μεν το Πάρκο του Φλοίσβου για 70 χρόνια, για δε τα πενήντα στρέμματα πάνω στα οποία χτίζεται το Κλειστό Γυμναστήριο, για 40 χρόνια.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει δημιουργήσει ένα κόσμημα διαχείρησης του παραλιακού του μετώπου και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους δήμους. Μάλιστα ο πρόεδρος του “Παρακτίου Αττικού Μετώπου” Άρης Ματιάτος, κατά τα εγκαίνια του Δημοτικού Βοτανόκηπου, πρόσφατα,  στο Πάρκο του Φλοίσβου, είπε, ότι για αυτούς ο δήμος Παλαιού Φαλήρου θεωρείται δήμος πρότυπο.

Τα σχέδια του Δήμου  Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης στη διημερίδα που έγινε πρόσφατα με θέμα "Οι παραλίες στους Δήμους"  παρουσίασε επίσημα, μελέτη, της αρχιτεκτόνισσας Μάιρας Μπίνιου, για το πως αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη σ’ ένα κομμάτι του παραλιακού του μετώπου και συγκεκριμένα για την πολύπαθη και χρόνια εγκαταλελειμμένη Β’ πλαζ Βούλας.
Τα σχέδια που δημοσιεύονται σήμερα αποτελούν μέρος της μελέτης που αφορά στο παραλιακό μέτωπο της Βούλας και τις συνδέσεις του με τα ενδότερα της πόλης. Είναι ίσως, η πρώτη φορά που, παραλιακός δήμος παρουσιάζει επίσημα μελέτη - πρόταση, διεκδικώντας τη διαχείρηση του παραλιακού του μετώπου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της μελέτης και έτσι όπως αυτό αναλήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης από την κυρία Μπίνιου,  αναδιατυπώνονται οι  πολεοδομικοί κανονισμοί με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και οικο-φιλικότητας.
Κυρίως όμως η μελέτη  εστιάζει στις κοινωνικές προεκτάσεις του θέματος.Η κεντρική ιδέα στοχεύει στο να απελευθερωθούν οι αποκλεισμένες περιοχές, να ομαλοποιηθεί η διαδρομή
και να ανοιχτεί μια γοητευτική συνομιλία βουνού και θάλασσας.

Γίνεται πιλοτικά επεξεργασία για την Πλαζ Β΄ Βούλας αλλά θα μπορούσε η λογική να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πλαζ των ΒΒΒ.

Η μελέτη επεμβαίνει ήπια στην τοπογραφία με μαλακά υλικά διάστρωσης - ξύλο, πατημένο χώμα, βοτσαλόστρωση -
και προτείνει πλαίσιο χρήσεων όπως αθλητισμός, πολιτισμός, υπαίθριες εκθέσεις, ήπια εμπορική χρήση μόνο για εξυπηρέτηση της πλαζ, κολύμπι  και οικογενειακούς χώρους.

Επιβάλλονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για το κτισμένο περιβάλλον και πάντα με τη φιλοσοφία αναστρέψιμων κατασκευών από ξύλο και μέταλλο.

Ολοκληρωμένο συνολικό σχέδιο θα καταθέσει η δημοτική αρχή στην "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" 
 
Κύριος άξονας των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής, για κάθε είδους αξιοποίηση της παραλιακής γραμμής είναι η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου, πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπε η Περιφερειάρχης κυρία Δούρου, ότι δηλαδή ο όποιος σχεδιασμός, η όποια πολιτική, θα πρέπει να γίνει όχι με βάση καθαρά τοπικιστική αλλά στα ευρύτερα πλαίσια της εξυπηρέτησης των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Η άποψη αυτή της κυρίας Δούρου, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις, αφού οι παραλιακοί δήμοι και ιδιαίτερα ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, και με τα σημερινά δεδομένα των υποδομών του, κατά τους καλακαιρινούς μήνες, ήδη επιβαρύνεται με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αττική, έχοντας φυσικά και τα ανάλογα προβλήματα στην εύρρυθμη λειτουργία του.

Τέλος, σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο πληροφορηθήκαμε επιπλέον, ότι ο Δήμος σε ένα μήνα θα έχει έτοιμο πλήρες αρχιτεκτονικό σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του δήμου και για τα 49 χλμ της ακτογραμμής του, το οποίο θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και θα κατατεθεί επίσημα στο “ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ”.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.