ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

Καμιά σήραγγα γι’ αυτούς θα γίνει;

0 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 15:27

Η Πειραϊκή Πατραϊκή ήταν μια βιομηχανία που προσέφερε.

Εκτός της προφανούς απασχόλησης χιλιάδων Πατρινών, επρόκειτο για εταιρεία που βοήθησε ενεργά τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από τη Μικρασία. Που παρείχε ιματισμό στον ελληνικό στρατό κατά τον πόλεμο του ’40. Που αναζωογόνησε την Αχαία και μετέτρεψε την περιοχή σε πύλη εισόδου κι εξόδου προς τη Δύση.

Τους δημιουργούς της Χριστόφορο Κατσάμπα και Σταμούλη Στράτο προφανώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους αγνοεί. Δεν γνωρίζει καν πως ήταν δύο λαϊκοί άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα τους την Αιτωλία και την Ακαρνανία φορώντας σκισμένα τσαρούχια για να γίνουν οι εμπνευστές της τοπικής βιομηχανοποίησης. Οι πρωτοπόροι της τοπικής ανάπτυξης, προόδου και τελικής αστικοποίησης της Πάτρας.

Θυμάται βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας τον Ανδρέα Παπανδρέου που βύθισε την περιοχή με την αποβιομηχάνιση και καταδίκασε την Πάτρα σε απαξίωση. Που αντί να κτίσει, γκρέμισε και που τη δυτική Ελλάδα τη λησμόνησε.

Οι αδελφοί Παπαστράτου ήταν με τη σειρά τους οι δημιουργοί του πρώτου εργοστασίου τσιγάρων στην Ελλάδα. Κι αυτό όταν η έννοια βιομηχανία ήταν άγνωστη σε μια χώρα που πεινούσε.

Επρόκειτο για πρωτοπόρους που αναγέννησαν το Αγρίνιο στη δεκαετία του ’30, για ανθρώπους που έδωσαν δουλειά σε πληθυσμούς ξεχασμένους και που δημιούργησαν μια μεγάλη πολυεθνική. Άνθρωποι που πήγαν μπροστά όχι μόνο τη Δυτική Ελλάδα αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Προφανώς κι αυτούς δεν τους γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτούς καμία σήραγγα δεν θα πάρει τα ονόματα τους. Γιατί στην Ελλάδα των «ηρώων» κανένας δεν θεωρεί άξιους συγχαρητηρίων εκείνους που πάλεψαν και δημιούργησαν. Όσους την ανάπτυξη δεν την άφησαν στα λόγια. Προτιμούμε να δίνουμε ονόματα σε δρόμους, σήραγγες ή να φτιάχνουμε μνημεία σε πολιτικούς αμφισβητούμενους, που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους βύθισαν τη χώρα στον λαϊκισμό και την Αχαία στην απαξίωση.

Προτιμούμε να τιμήσουμε εκπροσώπους της πάντα προνομιούχας πολιτικής τάξης κι όχι εκείνους που μ τη διαδρομή και τη στάση τους αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για την Ελλάδα που θέλουμε. Μια Ελλάδα γεμάτη ενέργεια, γεμάτη αυτοπεποίθηση, με δική της παραγωγική βάση. Μια χώρα που θα είναι αυτάρκης, δεν θα ζει με δανεικά, θα πιστεύει στις αλήθειες και θα αναδημιουργηθεί.

Ας αφήσουμε λοιπόν τον κ. Τσίπρα παρέα με τα ινδάλμα του. Τους λαϊκιστές που υποθήκευσαν το μέλλον της πατρίδας και που με τα «Τσοβόλα δώστα όλα» σκόρπισαν στα 80s το μέλλον των σημερινών Ελλήνων. Εμείς προχωράμε στον 21ο αιώνα είτε Κάποιοι το θέλουν, είτε όχι.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.