ΑΡΘΡΑ

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης

Ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης είναι ο πρώην "Καιρός" της Ελευθεροτυπίας ο οποίος καυτηριάζει με τον δικό του τρόπο την πολιτική επικαιρότητα.

Βροχή επιδομάτων σε ...βιολιά δήμων και σε συμβούλους!

0 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 13:48

Από τη μία μεριά η κυβέρνηση με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε χτες συνεχίζει το τσεκούρι στα εισοδήματα σχεδόν όλου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των άπορων, των ανάπηρων και των συνταξιούχων, και από την άλλη ψηφίζει αυξήσεις σε δημόσιους υπάλληλους και επιδόματα… οργάνου στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ!

Συγκεκριμένα, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα σε όλους όσοι εργάζονται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σ αυτά περιλαμβάνονται φυσικά και οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Ιδρύματα.

Να σημειώσουμε εδώ για όσους επικαλεστούν τον εκπαιδευτικό ρόλο, υποβαθμίζοντας το ρουσφέτι και τον προσεταιρισμό ομάδας πίεσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ οι μισθοί των Ελλήνων δασκάλων έχουν μειωθεί κατά 72% στα χρόνια της κρίσης, ενώ στις χώρες μέλη του Οργανισμού αυξάνονται! Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ο μισθός εισαγωγής για τους νηπιαγωγούς είναι πλέον ίδιος με των δασκάλων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει επίδομα… οργάνου στα μέλη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, που κυμαίνεται από 480 ευρώ για τον αρχιμουσικό μέχρι 390 ευρώ για τον απλό μουσικό! Επιπλέον καθιερώνει το κόλπο της προσωπικής διαφοράς για να εξομοιώσει μισθολογικά τη μουσική ΕΡΤ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής! Μια τραγωδία για όσους έχουν ευαίσθητα εκπαιδευμένα μουσικά αυτιά και για όσους ξέρουν τι θα πουν επαγγελματικές πρόβες. Σε μια ήδη κλασικά υποανάπτυκτη χώρα, όπου οι ακροατές θα έπρεπε να πληρώνονται για να ακούν τις ελληνικές ορχήστρες. Με δακτυλοδεικτούμενους τους αξιόλογους μουσικούς.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν αφήνει παραπονεμένους τους μουσικούς υπάλληλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα παίρνουν κι αυτοί μουσικά επιδόματα!

Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με τον πιο διεφθαρμένο τομέα, την τοπική αυτοδιοίκηση, πρόβλεψε:

Αυξήσεις μισθών σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτικών υπαλλήλων, αποζημιώσεις για συμμετοχή σε δημοτικά συμβούλια, αντιμισθία στους αντιδημάρχους, αποζημιώσεις για όσους συμμετέχουν σε δημοτικά συμβούλια, πρόσθετες δαπάνες για τις μετακινήσεις αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, άρση επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους επιστημονικούς συνεργάτες στις περιφέρειες, επιχορήγηση για ραδιοτηλεοπτικούς δημοτικούς σταθμούς, ξανανοίγουν οι προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις που είχαν επιβληθεί για οποιοδήποτε λόγο!

Δηλαδή; Να μην πάρει αυξήσεις ο κόσμος; Φυσικά. Να πάρει αυξήσεις ΟΛΟΣ ο κόσμος. Γιατί δεν μπορεί να τσεκουρώνεται το 95% του πληθυσμού και να απολαμβάνουν της επιλεκτικής εύνοιας του κράτους επιλεκτικές μειοψηφίες. Κι αν πρέπει από κάπου ν αρχίσουν οι αυξήσεις ας αρχίσουν από αυτούς που ιδρώνουν τη φανέλα και από τους αδύναμους. Από τα νοσοκομεία και από τους φτωχούς. Από τα σχολεία και από τους ανάπηρους.

Τσεκούρι στους άπορους και τους ανάπηρους!

Αντί γι αυτό, με το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση χτές:

καταργείται η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, το σχολικό επίδομα 300 ευρώ για κάθε παιδί οικογένειας με εισόδημα ως 3.000 ευρώ το χρόνο, το επίδομα για ορφανά από γονείς ή με γονείς φυλακισμένους ή με ανάπηρους γονείς, το επίδομα ένδειας για εντελώς φτωχούς, το επίδομα για νεοεισερχόμενους νέους άνεργους, το επίδομα κοινωνικών καταστροφών και το 50% από το επίδομα θέρμανσης.

Ταυτόχρονα επιβάλλονται: Φόρος υπεραξίας 15% στις πωλήσεις ακινήτων, αύξηση στις εισφορές ΕΦΚΑ, αύξηση ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκαννήσων που είχαν έκπτωση, μείωση 1,5% σε μισθούς και συντάξεις από την κατάργηση έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου, φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία, φόρος στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων μέσω πλατφορμών σαν την AirBNB. Μέχρι στιγμής.

Όλα αυτά και άλλα που θα προστεθούν από τις ανάγκες του κράτους που διαρκώς αυξάνεται στα βουβά, γίνονται για να δείξει η κυβέρνηση στην τρόικα ότι θα ξεπεράσει τους στόχους και θα πιάσει πλεόνασμα 2,2% για το 2017, παρ’ όλο που έχει μέχρι τώρα μπει μέσα κατά κοντά ένα δις ευρώ!

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει τέλος στη φάμπρικα της συγκέντρωσης πόρων από φόρους και όχι από παραγωγή και επενδύσεις. Γιατί οι επενδύσεις και η παραγωγή θέλουν χρόνια για να αποδώσουν. Και οργάνωση. Και Γνώση. Ιδίως σε μια χώρα που η κυβέρνησή της- αυτή κατ εξοχήν- δεν έχει ιδέα ούτε από επενδύσεις ούτε από παραγωγή, ούτε από οργάνωση, ούτε από Γνώση. Και δεν τα θέλει κι ολας. Γιατί όλα αυτά θέλουν δουλειά. Λέξη και πράξη άγνωστη στα κομματικά γραφεία και στα τσιπουράδικα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.